KRISTIANSAND: De to nabokommunene som er sterkt rammet av uvær, ser ut til å reagere helt forskjellig på hvordan innbyggernes behov skal møtes.

Mens det er alarmberedskap i Lillesand, velger Kristiansand å fortsette som normalt.

Reagerer sterkt

. — Jeg synes det er ille at ordføreren reiser til hovedstaden i en sådan stund, og at ikke de kan komme opp med et hjelpenummer folk kan ringe. Mange er bekymret, og eldre mennesker sitter helt innesnødd og fortvilte. Dette kan bli dramatisk for mange. Flere eldre har vært inne i dagevis, og trenger hjelp, sier bystyremedlem Wenche Tronstad (H).

KrFs Frode Høyland er selv rullestolbruker. Han lurer på hvor folk som ikke til daglig får hjelp av kommunen, skal ringe.

— Det virker fornuftig å opprette en beredskap som kan snakke med folk, sier han.

Som leder i sanitetsforeningen reagerer Tronstad også på at Kristiansand ikke innkaller flere frivillige organisasjoner til å bistå.

— Jeg kan stille med minst 15 frivillige til å skuffe, for eksempel. Men da må noen be om det, så vi vet hvem vi skal hjelpe. Noen må ta ansvaret. Akkurat dette sa vi fra om da det snødde i fjor også, sier hun.

Skisland avviser

Ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF) sier det betyr lite fra eller til om han er hjemme. Det er andre som har kompetanse. Dessuten er varaordfører Bjarne Ugland (Ap) på plass.

— Jeg ser hvor du vil med kritikken, men det er derfor vi har varaordfører, for å dele på oppgavene. Og det er jo ikke krig da, vi snakker om snøvær.

  • Men burde ikke du vært hjemme hos innbyggerne dine. Er det ikke i krise du skal lede?

— Jeg tror ikke jeg gjør noen forskjell nå. Dessuten holder jeg meg orientert over telefon, og jeg har full tillit til rådmannen og hans stab, sier Skisland.

Avlyste slottsmiddag

kisland sa tidlig på dagen i går at han ønsket å opprette en hjelpetelefon. Klokken 16.00 ringte vi ordføreren og opplyste han om at det ikke var opprettet noen krisetelefon.

— Det kjenner jeg ikke noe til, jeg har ikke hatt kontakt med hjemkommunen de siste tre timene, svarte ordføreren.

I Lillesand sitter en ordfører som tenker helt annerledes:

Arne Thomassen (H) avlyste i går slottsmiddagen med denne begrunnelsen:

— Været er forferdelig, og jeg har ikke samvittighet til å reise fra byen min. Jeg må være hos dem som har valgt meg, sier Thomassen.

— Tenk hvis noe alvorlig skulle skje, og jeg ikke var der. Dette er oppgaven min, sa han.

I Lillesand

Kommunen åpnet i går formiddag en døgnbemannet hjelpetelefon. De har kalt inn Røde Kors til å betjene den.

Før mørket kom, hadde kommunen fått inn over 50 henvendelse fra folk som er redde fordi snøen fyker oppover vinduene, til folk som trenger mat, ved og hjelp.

I Kristiansand

Rådmann Tor Sommerseth leder beredskapen. Han reiser på ferie mandag.

Etter to møter i beredskapsgruppa, har kommunen kommet fram til at etatene kan ordne opp på vanlig måte, men med ekstra trøkk.

— Vi trenger ikke noe hjelpenummer. Helse- og sosialsektorens soner og enheter har tett kontakt med dem som trenger hjelp. Og alle som vil oss noe, må ringe sonene sine, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

Dessuten er snøscootere og firehjulstrekkere satt inn for å få fram hjemmesykepleien.

Hjemmehjelp er i øyeblikket helt nedprioritert.

— Men hva med dem som ikke har noen sone de er kjent med?

— De må ringe familien. Jeg noterer at avisen leter etter folk som snør inne, uten å finne noen. Det kan jo være vi har full kontroll, sier Dahlen.

Beklager infosvikt Ikke mer kontroll enn at rådmann Tor Sommerseth i går ettermiddag ringte og beklaget at informasjonen på kommunens internett ikke er god nok, og han ber Fædrelandsvennen formidle det som burde stått på kommunens førsteside.

  • Jeg trodde vi hadde lagt ut viktige telefonnumre, men de lå nokså skjult på nettet, sier han.

— Men alle som trenger noen å snakke med eller noen til å skuffe, hvor skal de ringe?

— Til etatene eller legevakta, svarer Sommerseth.

I Søgne har man valgt samme fremgangsmåte som i Kristiansand, mens Vennesla ikke er i spesiell kriseberedskap fordi været ikke er så ille der.