KRISTIANSAND: Mannen som ble skadet skal ha vært i anlegget på arbeid for firmaet på Metso Lindeman. Sørlandet sykehus Kristiansand bekreftet like før klokken 18 at mannen er skadet og under behandling ved sykehuset, men sykehuset kan ikke opplyse hvor alvorlig skaden er.

Ved 22.30-tiden opplyser sykehuset i Kristiansand at mannen er flydd til Stavanger Universitetssjukehus for behandling.

Krimtekniker fra politiet og representanter fra Arbeidstilsynet har undersøkt stedet mandag.

— Det kan se ut som at han har stått i et område hvor han ikke skulle stå og fått noe i hodet. Fra vår side er det ikke mer å gjøre. Det er ikke noe feil med maskinen og ut til at det ser ut til at mannen har gått ut over egne instrukser for hvordan justeringer skal utføre, forteller Alf Helgeland fra Arbeidstilsynet i Kristiansand.

Se video fra ulykkesstedet Drev opplæring for ansatte

Ifølge krimtekniker Lars Gustav Engemyr er kverna en tyskprodusert grovkvern som brukes til gjenvinning av trevirke. Materialet som skal gjenvinnes kastes ned gjennom en trakt, og blir deretter hakket opp.

Maskinen er nyinnkjøpt av et tysk firma, og mannen som skadet seg mandag er en representant for produsenten. Han var ved bedriften på Mjåvann for å justere innstillinger og vise de ansatte hvordan maskinen opereres.

— Mannen klatret opp på et gelender for å se oppi kverna. Trolig ble han truffet i hodet av noe trevirke, og det var dette som forårsaket skaden. Han falt deretter ned og ble liggende mellom gelenderet og kverna, sier Engemyr til fvn.no.

Ifølge Engemyr kom mannen ikke i kontakt med knivene i selve kverna. De første meldingene som politiet fikk gikk ut på at mannen ble skadet som følge av å være fastklemt. Dette viste seg ifølge Engemyr ikke å stemme.

Daglig leder i Norsk Energigjenvinning, Geir Kåre Thorsland, bekreftet etter ulykken at en arbeider fra den tyske leverandøren av flismaskinen var rammet i ulykken.

Arbeidstilsynet forfølger ikke saken videre, men mener at brukerfeil er årsaken.

— Arbeidstilsynet har vært der og sett over maskinen. Mannen som ble skadet er en representant fra leverandøren av den nye maskinen som drev med testing, sier Helgeland.

Vurderer overflytting

Mannen var ved bevissthet da han ble kjørt til sykehus, og han ble altså mandag kveld flydd til Stavanger Universitetssjukehus for behandling av hodeskaden han har pådratt seg.

Politiet ble varslet om arbeidsulykken av AMK Sørlandet klokken 14.02. — Arbeidstilsynet er varslet, og koples rutinemessig inn i saken, sier Lauvnes.

Den skadede mannen ble kjørt med ambulanse til Sørlandet sykehus Kristiansand, hvor et traueteam satte i gang behandling.

Se video fra ulykkesstedet

Det var i denne maskinen mannen ble skadet. Foto: Vegard Nekstad.

ULYKKE: Arbeidsulykken skjedde ved Norsk Energigjenvinning i Mjåvannsveien. Kartgrafikk: Kystatlas.