STAVANGER: I går ettermiddag ble mannen (37) fra Sola pågrepet og siktet for forsettlig drap på 35-årige Ann-Helen «Lena» Karlsen fra Søgne.

Les også:

Mor og søster: — Vi ønsker en løsning

Eks-kjæresten siktet for drap på Ann-Helen Karlsen

De to var samboere i Lillesand i et snaut år for sju-åtte år siden og fikk også en datter sammen.

37-åringen ble pågrepet i Haugesund, hvor han satt varetektsfengslet for våpen— og narkotikalovbrudd. Han ble umiddelbart fraktet til politihuset i Stavanger, hvor han ble avhørt i flere timer. Ved 21.00-tiden kom hans forsvarer, advokat Arvid Sjødin, ut fra politihuset, etter å ha bistått under avhøret.

— Han stiller seg helt uforstående til anklagene som er fremsatt av politiet og erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen. Han vil motsette seg varetektsfengsling, sier Sjødin til Aftenbladet.

Les også: 37-åring nekter straffskyld

Politiet vil i morgen be retten om å varetektsfengsle 37-åringen i fire uker, hvorav de to første i isolasjon og resten med brev- og besøksforbud.

Nye opplysninger

Politiinspektør Ernst K. Rossebø, leder for felles etterforskningsenhet i Rogaland politidistrikt, bekrefter at politiet i sommer mottok nye opplysninger i saken som til slutt førte til pågripelsen.

— Vi brukte forholdsvis lang tid på å etterforske disse. Etterforskningen styrket de nye opplysningene, som politiet anser som meget troverdige. Dermed var det grunnlag for siktelse, pågripelse og søk etter den savnede kvinnen, sier Rossebø.

Karlsen har vært savnet siden natt til søndag 6. mars 2005, men politiet har aldri funnet noe lik. Hun ble sist sett i live utenfor leiligheten til 37-åringen og kona i Tornefjellvegen i Tananger denne natten.

Rogaland politidistrikt overtok ansvaret for etterforskningen i november 2005. Det ble gjennomført flere omfattende søk på land og i sjøen utenfor Tananger i slutten av det året, men uten resultat.

Nye søk

Politiet har de siste to ukene gransket havbunnen med sonar og miniubåt i et område som ligger noe lenger ute i sjøen enn det som er kartlagt tidligere. Etter det Aftenbladet erfarer, skal et sentralt vitne ha fortalt politiet at Karlsen ble dumpet her.

Politiinspektør Rossebø ønsker ikke å si noe om innholdet i opplysningene politiet har mottatt eller hvem som har gitt dem.

— Politiet anser disse opplysningene som meget troverdige, sier Rossebø til Aftenbladet.

Aftenbladet har vært i kontakt med advokaten til et vitne som har gitt politiet nye opplysninger i saken, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Umerket

Den siktede 37-åringen disponerte en rask skjærgårdsjeep av typen Hydrolift F23 da Karlsen forsvant.

19. april 2005, halvannen måned etter at Karlsen forsvant, ble båten beslaglagt av politiet. Da var båten uten noen form for kjennetegn som kunne identifisere den.

Senere ble det klart at båten ble stjålet i 2000. 37-åringen sto i januar 2006 tiltalt i Stavanger tingrett for heleri av båten, men han ble frikjent fordi retten ikke fant det bevist at han burde visst at den var stjålet da han kjøpte den av en kamerat.

I retten forklarte 37-åringen at han kjørte båten fra Lillesand høsten 2004 og at den lå i Tananger fram til politiet kom i april året etter. Sju måneder senere overtok Rogaland politidistrikt etterforskningen av forsvinningssaken.

Politiinspektør Rossebø er ordknapp når Aftenbladet spør om båten.

— Jeg vil ikke kommentere om den har noe med saken å gjøre.

— Har dere undersøkt båten eller ble den levert tilbake før saken tok en ny vending?

— Jeg vil ikke gå i detaljer fra etterforskningen og kommer ikke til å gå ut med mer på dette stadiet, sier Rossebø.

Karlsen ble først meldt savnet av familien 14. april i 2005. Da hadde hun ikke gitt lyd fra seg siden hun var på besøk i Stavanger helgen 4.-6. mars. Hun slet med narkotikamisbruk, og det var ikke uvanlig at hun holdt seg borte i perioder. Men denne gangen kom hun aldri tilbake.

Sentralt vitne

Den nå siktede 37-åringen ble tidlig i etterforskningen ansett for å være et sentralt vitne i saken.

Karlsen ble natt til søndag 6. mars 2005 observert da hun kom gående opp Snødevegen, før hun svingte inn i Tornefjellvegen, hvor 37-åringen og kona hans bodde. Utenom ekteparet skal minst tre andre personer har vært innom leiligheten i løpet av kvelden og natten.

Karlsen ble sist sett i live da hun sent på natten sto utenfor leiligheten til 37-åringen sammen med et par. Dette paret er aldri blitt identifisert. 37-åringen og kona har tidligere forklart at de sovnet og at Karlsen var borte da de våknet.

Paret har nektet for at det var de som sto sammen med Karlsen utenfor leiligheten.

Fædrelandsvennen/ Stavanger Aftenblad