Kristiansand/Bergen: – Vi registrerte de første utenlandske gateprostituerte i Bergen i 2004. Når de først dukket opp, så gikk det ikke så lange tiden før de invaderte og inntok gateprostitusjonsmiljøet i Bergen. Slik kan det også bli i Kristiansand, sier diakon i Kirkens Bymisjon i Bergen, May-Irene Wergeland. Hun er en av dem som jobber tettest opp mot prostitusjonsmiljøet i byen.

Aggressive

– De nigerianske og østeuropeiske jentene er langt mer pågående enn de norske. Det er tydelig at de har gjeld og at det er bakmenn som presser dem til å selge sex, sier Wergeland.

– Her i Bergen observerer jeg at det er de østeuropeiske, og da første og fremst jenter fra Bulgaria, som trekker på gaten først om kvelden. De afrikanske kommer ikke fram før mørket har senket seg. Hun forteller at selv om mange av dem er pågående, så skammer de seg over å måtte selge kroppen sin. Det er fattigdom og gjeld til bakmenn som driver dem.

Treffer ikke kjente

– Jeg tror noe av grunnen til at afrikanske og østeuropeiske jenter er mer pågående er at de ikke frykter å møte naboen rundt neste gatehjørne. De er i et fremmed land, og bryr seg ikke om hvem de prater med. Det eneste som betyr noe er å tjene penger. Derfor blir de mer frimodige. I tillegg har de bakmenn som befinner seg i nærområdet og som presser dem til å selge. Bakmennene, eller kvinnene, presser dem til stadig å prøve å sikre seg kunder, sier Wergeland. Hun mener at en følge av at utenlandske gateprostituerte har inntatt Bergen, er at de norske er blitt tvunget ut av markedet. Disse kvinnene må nå finne annen kriminalitet for å tjene penger. Noen av dem begynner med salg av narkotika.

Fra før av er vi kjent med pågående roseselgere og tiggere i sentrum av Kristiansand. I tiden fremover kan vi også måtte avvise gateprostituerte om vi vandrer gjennom byen på i de sene nattetimer.

I Oslo må du ifølge politiet regne med å bli tilbudt sex om du vandrer på Karl Johan sent på kvelden eller på natten. Aftenpostens fotograf fikk nylig ti tilbud om sex på sin vandring mellom Jernbanetorget og Stortinget ved midnatt.

Nesten samtlige prostituerte som operer på Karl Johan kommer opprinnelig fra Nigeria. De er svært godt synlige i gatebildet. Noen går i klynger på fire-fem, mens andre opererer alene. Mange av dem tar ikke et nei for et nei, og følger etter mennene.

Forfulgt. – Nå har jeg fått tre tilbud på fire minutter. Jeg sa fra at jeg ikke var interessert, men de fulgte etter meg et stykke. Det er ikke gøy, sier Ole-Christian Fossum (37) til Aftenposten.

Han tok seg en tur på byen etter å ha vært på Kiss-konsert, og er på vei mot bussen til Drøbak.

– Jeg synes det er slitsomt å avvise jentene hele tiden. Mange av dem er veldig direkte og pågående. De roper etter deg og maser, sier Lars Myklebust (25) fra Oslo til Aftenposten.

Tekst: Kjetil Nevestad kjetil.nevestad@fvn.no – 9741 80 51