OSLO: Ifølge NRK døde Edvardsen lørdag, etter å ha blitt syk for noen dager siden. Styreleder Sten Sørensen i Troens Bevis bekrefter overfor fvn.no at Edvardsen døde på sykehus i Mombasa i Kenya.

— Det kom som et sjokk. Jeg ble oppringt klokken halv to i dag, og fikk beskjed om at Aril var død. Det var en forferdelig nyhet, og våre tanker går til kona Kari og de andre pårørende, sier Sørensen.

Et kvarter etter ankomst til sykehuset døde han, med sin kjære Kari ved sin side. Aril Edvardsen ble 69 år gammel.

Aril Edvardsen hadde nettopp avsluttet et ukelangt korstog i Zanzibar i Tanzania, da han og Kari sist søndag innvilget seg noen feriedager i den kenyanske turistbyen Mombasa.

— Han sto midt oppe i det som var hans hjerte. Etterpå dro de til Mombasa i Kenya, hvor han begynte å føle seg litt dårlig. Han ble etter hvert så dårlig at han måtte på sykehuset, men de klarte altså ikke å redde ham, sier Sørensen.

— Aril sa flere ganger at han ville dø med støvlene på. Men for oss som står tilbake, er dette bare ufattelig trist og et voldsomt tap.

Ifølge Sørensen var det trolig hjertet som sviktet.

— Han var nok utslitt, sier han.

Skrantende helse

Sørensen forteller at evangelisten har følt seg i dårlig form de siste årene.

— Han har vært litt plaget, men sa han kunne leve med det. Men han sa også at han snart kom til å dø. Det innfant han seg med, og himmelen blir nok en forløsning for ham, sier Sørensen.

Aril Edvardsen omtales som selve personifiseringen av Sarons Dal og misjonsselskapet Troens Bevis.

Sist sommer feiret Kari og Aril felles 70-årsdag, selv om hans bursdag først er i november. For å glede ham med en overraskelse denne dagen, var forespørsel om Kongens fortjenstmedalje i gull allerede sendt Slottet.

— Gud har visst en enda finere medalje for Aril, sier Sten Sørensen.

I tillegg til Kari, etterlater Aril Edvardsen seg tre barn, åtte barnebarn og flere oldebarn.

Hvordan minnes du Aril Edvardsen? Send din hilsen til nyheter@fvn.no.

- Han var helt unik

Aril Edvardsen var grunnlegger av Troens Bevis i Sarons Dal i Kvinesdal. Edvardsen var kanskje Norges mest kjente evangelist, og har i over 50 år reist rundt i hele verden for å forkynne sitt evangelie. Særlig har han vært mye i Afrika og India.

Troens Bevis når daglig ut med evangeliet gjennom TV til folkeslag i det man tror er 200 land.

Sønnen Rune har de siste årene tatt over mye av driften. Han oppholdt seg i Kongo da han fikk beskjed om dødsfallet, og er nå sammen med sin mor i Kenya.

Det er foreløpig uvisst når Arils båre kommer hjem.

Sørensen mener Edvardsens bortgang kommer til å merkes både i Sarons dal såvel som i hele kristen-Norge.

— Vi i Sarons dal er lamslått over dødsfallet. Det er han som har bygget det hele opp, og det er ingen som kan erstatte ham. Han er unik, ikke bare på Sørlandet, men i hele kristen-Norge. Han har også alltid vært mitt store forbilde, sier Sørensen, som har kjent Edvardsen i 30 år.

Staben i Sarons Dal vil minnes ham med en markering mandag.

Født og oppvokst i Kvinesdal

Edvardsen er født og oppvokst i Kvinesdal, var grunnlegger og president for Troens Bevis Verdens Evangelisering fra 1965 og Troens Bevis Bibel og Misjons Institutt.

Som ung var han formann i det lokale AUF. Han giftet seg 17 år gammel med Kari, som han hadde gått i samme klasse med.

Som predikant har han reist verden rundt, og han var særlig mye i Afrika og India.

Siden 1970-tallet har han vært pinsevennenes mest sentrale figur i Norge.

Les mer om Edvardsen på Wikipedia.