LILLESAND: Tar ikke kommunen mer ansvar, bør Høvåg heller gå til Kristiansand, mener Svend Svendsen, leder av Idrettslaget Høvdingen i Høvåg.

Idrettslaget er bygdas suverent største, med over 520 medlemmer – nokså mektig i ei bygd med rundt 2400 innbyggere.

— Nå har jo politikerne i Lillesand proklamert at de vil skifte fra Aust-Agder til Vest-Agder. Da vil jeg følge opp: Om ikke Lillesand kommune tar Høvåg-bygda mer på alvor, kan vi heller flytte grensa her også – så vi havner i Kristiansand!

Salven fyres av fra Svend Svendsen, leder av Idrettslaget Høvdingen.

Forskjellsbehandles

Til rullering av kommunens plan for idrett og friluftsliv, har Høvdingen spilt inn at de ønsker samme modell for drift og vedlikehold av idrettsanleggene i Høvåg som i sentrum. Der drifter kommunen så vel svømme- og idrettshallen på Møglestu som stadionanlegg og klubbhus i Holta.

— Men her ute i Høvåg må vi for en stor del drifte flerbrukshallen på dugnad, og anlegget på Hæstadsletta både eier og driver vi, påpeker Svendsen. Han peker mot naboene et par steinkast over grensa til Kristiansand: I Randesund er det kommunen som har bygget og drifter anleggene.

Bruker opp folk

— Alt her ute er dugnadsbasert. I dag sliter man stadig mer med å få folk til å stille på dugnad. Hvis vi her i tillegg skal utføre oppgaver som kommunen burde ivareta, bruker vi i alle fall opp folk, påpeker idrettslagslederen.

Svendsen mener også kommunen planlegger altfor lite helhetlig i Høvåg; nye boligfelt og boliger skvetter opp og øker folketallet – men gang- og sykkelveier mangler.

— Se på den store planen for Justvik-halvøya som nylig ble presentert i Fædrelandsvennen. Slik helhetlig planlegging skulle vi også ønske for Høvåg, sier Svendsen.

Forstår

Lillesand-ordfører Arne Thomassen sier han oppfatter idrettslagslederens «trussel» om å flytte til Kristiansand som en spøk. Men forstår påpekningen om ulikheter i kommunal drift.

— Her ser jeg klart at Høvdingen-lederen har et poeng. Og dette er allerede brakt opp på den politiske dagsorden. Tjenesteutvalget er bedt om å foreta en gjennomgang nå i høst, for å få dokumentert hva de ulike lag får av tilskudd og hvem som betaler for og driver anleggene, sier ordfører Thomassen.

Han vil imidlertid ikke være med på at Høvåg generelt blir stemoderlig behandlet: – Nei, tvert imot: Lillesand kommune har satset sterkt på flere områder i Høvåg de siste årene, sier Thomassen. Han peker på idrettshallen som ble bygget for fem år siden, satsingen på Høvågheimen, og fremføringen av vann til bygda.

Lillesand kommune har i dag ca 9300 innbyggere. Drøyt 5500 bor i Lillesand by og de nære boligfeltene rundt.

Om lag 2400 av kommunens innbyggere bor i Høvåg, de fleste spredt.

Gamle Høvåg kirkested har barnehage og sykehjem i tillegg til kirke. Her er et av bygdas største boligfelt og nytt er planlagt.

Ca 2 km unna ved Indre Årsnes ligger butikk, skole, idrettshall og stadion. Her er det også mye ny boligbygging på gang.