SØGNE: — Saken er utrolig kjedelig for oss, og det er viktig å få slått ned på denne type ulovligheter, sier Tommy Wadensten, eier av svenske JWS, en av Skandinavias største produsenter av høyttalere.

Selskapet krever 90.000 dollar i erstatning av Erzeid – om lag 600.000 kroner.

Nylig leverte JWS inn anmeldelsen til kristiansandspolitiet med en omfattende dokumentasjon blant annet i form av bilder med det de hevder er høyttalere laget som kopi etter JWS-merket Dynavoice.

Bildene er tatt av Tollvesenet av to åpnede containere som står på havna i Kristiansand, fulle av høyttalere laget i Kina, tilsynelatende av typen Dynavoice. – Vi mener de er importert hit av Frode Ertzeids firma Qnsulting a/s, sier Wadensten.

Saken har sin opprinnelse fra 2005 da JWS flyttet produksjonen av høyttalerne til Kina. Ertzeid jobbet som selger for selskapet Topsound i Kina med salg av høyttalerne til større internettbaserte selskaper i Skandinavia. En av Ertzeid oppgaver var nettopp å videreformidle Dynavoice-høyttalere.

Artikkelen fortsetter under bildet

MERKE: Høyttalerne er merket Dynavoice, og det er dette som får JWS til å reagere. FOTO: TOLLVESENET Avsluttet

Imidlertid ble han engasjement med JWS avsluttet, og han skal deretter ha startet sin egen produksjon av høyttalere hel lik Dynavoice og også merket med dette produktnavnet. I følge JWS skjedde dette uten rettigheter.

— På vårparten i år ble vi gjort oppmerksom på salg av høyttalere på internett som var helt lik våre. Vi tok kontakt med Ertzeid, og han nektet for at det dreide seg om piratkopier, sier Wadensten.

Høyttalerne var til salgs via Netthandelen AS i Kristiansand og Oslo-selskapet Gooba. JWS hevder også at Ertzeid forsøkte å selge disse via Finn.no. JWS bestilte høyttalere for å få dem sjekket, og selskapet mener å bevise at det dreier seg om piratkopier av deres egne høytalere.

Netthandelen og Gooba avsluttet salget etter at JWS gjorde dem oppmerksom på at det var piratkopier.

Også internettselskapet Komplett hadde bestilt høyttalere, men JWS fikk stanset disse før de kom til Oslo der tollvesenet var alarmert. – Derfor ble høytalerne i stedet sendt til Kristiansand der de skulle til Netthandelen, sier Wadensten. Men også disse er stanset og står altså fortsatt på kaia, totalt 650 par høyttalere.

Wadensten sier han ikke vet hvor mange piratkopier som nå er solgt til kunder i Norge. – Hadde alle blitt solgt, ville vi tapt to millioner kroner, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

I CONTAINERE: To containere står nå på kaia i Kristiansand, fullastet med det JWS mener er piratkopierte høyttalere. FOTO: TOLLVESENET Fraskriver seg

— Vi opplever at han i et forsøk på å fraskrive seg alt ansvar prøver å gjemme seg bak sitt Hongkong baserte foretak, Qnsulting Ltd, et firma med likelydende navn som hans norskregistrerte firma Qnsulting a/s. Han hevder det er Kongkong-firmaet som står bak innføringen. Men det er merkelig når det er hans norske firma som står som importør av høyttalerne på alle papirer, sier Wadensten.

JWS' advokat i Norge, Cathrine Sandberg, sier at hun ikke vet om politiet i Kristiansand har satt i gang etterforskning, og det lyktes heller ikke for Fædrelandsvennen å få rede på det i helga.

Fakta:

Stein Frode Ertzeid ble rikskjendis da han opptrådte som mentor under Farmen-innspillingen i Søgne i fjor.

I flere år har han pendlet mellom Monsøya i Ny-Hellesund og Kina for å drive sine totalt seks firma der nede.

Han var med å bygget opp hi-fi centerkjeden i Norge og drev platebutikken Pathetique i Markens i flere år.

Les også: — Anmeldelsen er en hevn

Les også: - Vi er sjokkerte