KRISTIANSAND: — Hele tiden får vi beskjed om å finne steder å kutte, sier avdelingsjordmor og enhetsleder ved fødeavdelingen i Kristiansand, Hilde Lunde, til fvn.no.

Skyldes anstrengt økonomi

Ubegrenset antall gratisbleier blir for dyrt for sykehuset, og nå har man sett seg nødt til å foreta seg noe for å få ned forbruket på sykehusets barselposter, skriver NRK.

— Årsaken til bleiebegrensningen er økonomi. Dette er et sted hvor det er mulig å kutte i utgiftene, sier Lunde.

(Artikklen fortsetter under bildet.)

INFO: Dette er brevet helsestasjoner og jordmødre i Kristiansand nå deler ut til kvinner som nærmer seg termin. Vasker for mye

Som det fremgår av informasjonsbrevet; startpakken man mottar vil inneholde en begrenset mengde tøy. Når dette tøyet er brukt, må foreldrene kle babyen i privat tøy. Dette innføres fordi foreldre som har fri tilgang til rent tøy bytter mye mer enn nødvendig.

— Tøyet vi har nå er gammelt og slitt, og flere foreldre klager. I tillegg er det flere og flere som spør om det er greit at de kler babyen i privat tøy. Derfor har vi sett at dette er et mulig sted å kutte, sier Lunde.

Svinn

Derimot er det tydeligvis ikke alle nybakte foreldre synes at tøyet er for stygt. Noe av årsaken til kuttet er at folk stjeler med seg babytøyet hjem.

— Vi opplever et svinn av tøy. Samtidig ser vi av og til, som bevis på tyveriet, bilder i avisa av nyfødte babyer som er ikledd tøy med sykehuslogo, humrer Lunde, som påpeker at svinnet er relativt lite.

Svensk idé

Idéen har kvinneklinikken i Kristiansand fått fra vårt naboland i øst.

— Vi har noen ansatte som opprinnelig er fra Sverige. De forteller at dette er en helt vanlig måte å gjøre det på der. I tillegg vet vi at man har tilsvarende ordning på Ullevaal i Oslo, sier Lunde.

Hva synes du? Er det greit at foreldrene må ta med bleier og tøy selv? Eller bør det være unødvendig å innføre slike restriksjoner? Debattér i vårt forum.