KRISTIANSAND: — Det å avslutte karrieren med et sånt totalt mageplask som jeg gjorde, var helt forferdelig. Nå vil jeg svært gjerne få reise meg igjen. Det er viktig for meg, både personlig og menneskelig, sier en åpenhjertig Lied til fvn.no.

Angrer

I 2006 måtte Lied trekke seg som sogneprest og frasi seg seg sine presterettigheter, etter det ble kjent at han hadde hatt et utenomekteskapelig, seksuelt forhold til en ung kvinne i menigheten. Dette var en kvinne han også hadde vært sjelesørger for.

Slik ønsker han ikke å bli husket.

— Jeg er en mann på snart 66 år. Nå vil jeg gjerne få mine presterettigheter tilbake, for å slippe å skulle avslutte prestegjerningen i grøfta, sier Lied.

Har bodd i Kristiansand

De siste årene har Torbjørn Lied ikke hatt inntektsbringende arbeid, men har mottatt pensjon. Ekteparet Lied har holdt en lav profil, men har deltatt i menighetslivet i flere menigheter i Kristiansand.

— Min kone og jeg har reist oss som ektepar, familien har et normalt familieliv, og vi har også forsøkt å leve et normalt sosialt liv i perioden etter 2006. Vi føler oss absolutt velkomne - også i Oddernes menighet og de andre kirkene vi har oppsøkt, sier Lied.

Kanskje til USA

Det formelle er foreløpig ikke helt på plass, men dersom presterettigheter og visum kommer i orden, vil Lied ta i mot et stående tilbud om et toårsengasjement som prest i den delvis norskspråklige Minnekirken i Chicago fra november.

— I påska deltok jeg som taler i fem gudstjenester der. Jeg opptrådte da i sivil, og hadde hverken kappe eller krage. Alle som ønsker, kan være legprest, sier Lied.

Dersom Lied får presterettighetene tilbake, vil disse gjelde også i Norge.

— Jeg har ingen konkrete planer om å være prest i Norge, men jeg utelukker det ikke. Situasjonen tatt i betraktning er det nok lite aktuelt å returnere i noe vikariat i Oddernes menighet, sier Lied.

Vil være åpen

Lied ønsker ikke oppmerksomhet rundt sin retur som prest, og sier det er en glipp at nyheten har kommet ut. Likevel prater han åpent om den vanskelige historien til fvn.no.

— Jeg har ingenting å skjule, men jeg har egentlig ikke noe behov for å flagge dette i media. Både jeg og familien vil legge dette bak oss, sier Lied.

For omlag ett år siden sto Lied frem i Oddernes menighet under en gudstjeneste. Han sier han kun mottok positive tilbakemeldinger etter markeringen.

— Jeg bekjente det jeg har gjort, og jeg deltok også i nattverden sammen med resten av menigheten, forteller den tidligere sognepresten.

Torbjørn Lied ble dømt til 120 dagers betinget fengsel, og mistet også retten til å være prest i 3 år - til 1. november 2009. - Ikke avgjort

Biskop Olav Skjevesland sier til Vårt Land at det ikke er noen automatikk i at en dømt prest får rettighetene tilbake.

Det er kultur- og kirkedepartementet som gir en prest rettigheter til å jobbe som prest.

— Jeg har ikke sendt min innstilling til departementet foreløpig, sier Skjevesland.