TRONDHEIM: – Jeg tror det gikk greit, sier Stavnes på telefon fra Trondheim etter at oppgavene er besvart.

– Oppgavene var litt vanskelige, og jeg tror det blir jevnt. Det hadde vært veldig stort å komme til olympiaden, og dette er også min siste sjanse, legger han til.

Stavnes går sisteåret på Kristiansand katedralskole Gimle, og konkurransen er kun åpen for ungdom som ikke går på universitet eller høgskole.

Finalen går av stabelen ved NTNU i Trondheim, hvor Stavnes bryner seg mot kremen av norsk matteungdom. Finalistene har fire timer på seg for å løse fire oppgaver. Disse oppgavene må ikke bare besvares korrekt, svarene må også begrunnes.

Da resultatene ble lagt fram klokka 18 torsdag kveld viste det seg at 19-åringen fra Søgne ikke stakk av med seieren. Med 25 poeng havnet han seks poenger bak Andrés Gómez Emilsson fra Flekke, og sikret seg dermed 4. plass i konkurransen.

Fra konkurransens første runde, hvor 4010 deltagere prøvde seg, er det nå kun 25 finalister som kjemper om heder og ære i tevlingen som er oppkalt etter den berømte matematikeren Niels Henrik Abel fra Froland. De tre beste fra konkurransen kvalifiseres automatisk til den Internasjonale Matematikkolympiade (IMO) i Bremen. Tre andre får også muligheten til å kvalifisere seg.