KRISTIANSAND: — Vi drar i forveien nå, så kommer resten av familien i morgen, sier Magne Jonassen fra Søgne.

Sammen med sønnen Nicklas (9) satte han seg på ekspressbussen i Kristiansand, i retning Oslo torsdag formiddag.

Julaften kommer kona Trine-Lise Jonassen og sønnen Markus (12) etter i bil. Når alle etter hvert er samlet hos Magnes foreldre i Risør, blir det julefeiring med både ribbe og pinnekjøtt.

— Jeg gleder meg, sier Nicklas.

Kjøpte billett i siste liten

SISTE LITEN: Jørn Gulliksen kjøper billett hos Inger Hjemlestad. (Foto: Reidar Kollstad.)

Inne ved billettluka på rutebilstasjonen står Jørn Gulliksen. Han skal hjem til julefeiring i Porsgrunn, men hadde ikke forhåndsbestilt bussbillett.— Er det noen grunn til det, da? Jeg har ikke tenkt på det. Det er sikkert plass, mener Gulliksen.

Det har han også rett i. Kundebehandler Inger Hjemlestad hos AKT klarer å finne plass til ham.

— Du kan sette deg på Oslo-bussen som går nå om fem minutter, det er fortsatt ledig der. Du må bytte på Skjelsvik, sier Hjemlestad med et smil.

Takknemlig tar Gulliksen i mot tilbudet. Han har nemlig fortsatt en del julegaveinnkjøp han må få gjort unna etter ankomst Porsgrunn.

— Jeg har lyst å komme meg av sted så fort som mulig, sier han.

- Beregn god tid

Ved Statens Vegvesens veitrafikksentral i Porsgrunn, hvorfra man overvåker trafikken i begge Agder-fylkene, Vestfold og Buskerud, sitter Steinar Våsjø på vakt lille julaften.

— Det glir bra nå. Det er fint, klart vær og gode kjøreforhold, så dette lover bra, sier Våsjø ved 11.30-tiden.

Han ber likevel folk som skal ut på langtur om å være obs på det som kan være skumle føreforhold.

— Enkelte steder, hvor det ser svart og bart ut, kan det likevel være glatt og skummelt. Beregn god tid og ikke stress, oppfordrer Våsjø.

Fortsatt mulighet for togbillett

— Jeg har ikke fått melding om at det skal være noe ekstraordinært med tanke på forsinkelser og slikt. Jeg var borte på Oslo S like før klokken 07.00 og da gikk alt som normalt, opplyser informasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, til fvn.no.

For folk som ikke har skaffet seg togbillett enda er ikke alt håp ute.

— Det er fortsatt muligheter. Vi har noen enkeltbilleter inne i mellom. Så dersom man sitter som student i Kristiansand og tenker at man skulle vært hjemme til ribbemiddag hos mor i Oslo på julaften eller pinnekjøtt på Vestlandet så finnes det muligheter. Så midt råd er da å kaste seg rundt å gi det et forsøk, sier Lundeby.

Plassgaranti på bussen

Nettbuss Sør operer med plassgaranti på Sørlandsekspressen.

— Jeg har akkurat fått en oppdatering på dagens aktivitet. Det jeg kan si er at vi har mange busser på hver avgang både fra Oslo og fra Kristiansand, så det er mange mennesker som er ute og reiser i dag, forteller markedssjef i Nettbuss Sør, Øyvind Hansen til fvn.no.

Dette er helt etter juleoppskriften.

— Det er normal juletrafikk, men det har vært stort trøkk hele uken. Også i går var en masse folk som var ute og reiste, og vi hadde opp til fire busser på enkelte avganger, sier Hansen

Ingen behøver ifølge Hansen å frykte at de ikke får plass.

— Vi har plassgaranti. Kommer det flere folk enn vi har plass, til setter vi opp ekstrabusser, forteller Hansen.

Det er derfor fullt mulig å komme til Kristiansand fra Oslo i dag og omvendt. Dette gjelder også i morgen på julaften.

— Vi kjører alle dagene i jula. Vår erfaring at folk reiser hele julen. Før var det litt sånn at det ikke var noen som brukte 1. juledag til å reise, men dette har forandret seg, sier han.

Fortsatt flybilletter

Fra Kjevik meldes det om moderate forsinkelser for KLM og Norwegians del lille julaften formiddag.

— Her går alt tålig greit. Vi har omlag 15 minutters forsinkelser på våre avganger, og det pleier man å kunne ta inn igjen underveis, sier Stian Nordby hos selskapet Røros Flyservice, som utfører de to flyselskapenes servicetjenester lokalt på Kjevik.

Det er heller ikke tomt for flybilletter. Dersom du foretrekker fly som transportmiddel i jula, er det ikke for seint å komme seg avsted.

— Vi har ikke fulle fly, sier Nordby.