ARENDAL: Det er halvannen uke siden innbruddsraidene i Aust-Agder plutselig stoppet opp. Politiet vet ikke om banden fortsatt er på Sørlandet.

Store ressurser

Politihelikopter, omdisponert UP-mannskaper og et sterkt politifokus gjorde det trolig hett for tyvene ved flere anledninger.

– Verdier for et sted mellom 500.000 og 600.000 mener vi er tapt i forbindelse med innbruddskader og ting som er tatt fra hjemmene, sier informasjonsrådgiver Jon Berge i If Skadeforsikring, til fvn.no.

Forsikringsselskapet har rundt en tredjedel av markedet. Dermed kan det totale omfanget beløpe seg til om lag 1,8 millioner kroner.

Politiet har ennå ikke fått full oversikt over gjenstandene som er tatt og kunne torsdag ikke uttale seg om det totale omfanget.

71 innbrudd

Den ferskeste oversikten fra Agder politidistrikt viser at banden knyttes til 71 innbrudd eller innbruddsforsøk. En albaner er pågrepet og varetektsfengslet etter å ha blitt tatt på fersken.

– Flere typer gjenstander er stjålet. Både eiendeler, kontanter og andre gjenstander, sier politioverbetjent ved Arendal politistasjon, Wigdis Songedal, til fvn.no. Blant annet er smykker blitt stjålet fra en rekke boliger.

Songedal leder gruppen som etterforsker de mange innbruddene.

Den siste tiden har det vært stille. Andre steder i landet, blant annet i Rogaland og på Romerike, har det imidlertid vært en del innbrudd. Politiet vil ikke spekulere i hvorvidt det er de samme personene som står bak disse innbruddene.

– Vi vet at det har vært høy aktivitet andre steder, sier Songedal.

Må være obs

Tall fra Gjensidige viser at utbetalingene ved boliginnbrudd de siste årene har økt kraftig.

– Det vi vet er at et boliginnbrudd i snitt ligger på cirka 46.000 kroner. Det har vært en formidabel økning fra for 2-3 år siden, hvor utbetalingene lå på noen og tjue tusen kroner, sier informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, til fvn.no.

– Folk må være ekstremt obs på tyvegods. Klarer man å fjerne lønnsomheten, så vil antall tyverier gå ned. De være obs hvis man blir tilbud gods, sier Berge i If.