KRISTIANSAND: Marit Tjessem giftet seg med Rolf Berntsen i 1994. Han døde i april i fjor etter lengre tids sykdom. Den bitre striden mellom kronprinsessens mor og stesønnene Trond Berntsen og Nils Otto Berntsen Bjørhovde, startet da dødsboet skulle gjøres opp. Det oppsto strid om verdier og hvordan skifteoppgjøret skulle gjennomføres.

Marit Tjessem krevde offentlig skifte. Advokat Jens Freuchen er av Kristiansand tingrett oppnevnt som bobestyrer. Men partene var ikke enig om hvordan verdiene i boet, som er på mellom tre og fem millioner kroner, skulle fordeles.

Uenighet om verdi

Striden har i det vesentligste stått om en hytte i Søgne. Her skal Marit Tjessem ha krevd at hytta skulle verdifastsettes etter skiftetakst. Sønnene til Rolf Berntsen har krevd at hytta skal inngå i boet til markedsverdi. Det har også underveis vært strid om fordelingen av innbo og en bil, men denne delen av tvisten skal være løst.

I tillegg til strid om hvordan verdien på hytta skal fastsettes, har det også vært uenighet om hvor stor andel Marit Tjessem eide av hytta. Sønnene mener hun eide 20 prosent, mens Marit Tjessem har hevdet at hennes eierandel er 30 prosent.

Ville ikke bli lurt

Underveis i arveoppgjøret har tonen vært skarp. Nils Otto Bjørhovde Berntsen uttalte til VG i januar i år at han og broren ikke var ute etter å lure Marit Tjessem, men de ønsket heller ikke å bli lurt.

– Det føler jeg vi blir hvis hytta selges til skiftetakst, sa Berntsen til VG etter at det var gjort forsøk på å finne en løsning i et rettsmøte i Kristiansand tingrett.

Etter at arvestriden nå er løst gjennom et forlik, kan advokat Jens Freuchen fortsette arbeidet med dødsboet etter Rolf Berntsen og foreta en fordeling av verdiene som senere skal stadfestes av retten.