(Klikk play-symbolet på toppen av siden for å se TV-reportasje)

VENNESLA: — Det er klart det var vondt å se barndomshjemmet gå opp i flammer, men der og da hadde jeg bare barna i tankene. Normalt ville tre av dem vært hjemme på dette tidspunktet, mens jeg visste at fjerdemann var på skolefritidsordningen, sier Ove Fredriksen.

Se TV-reportasjen Klokken var halv fire på onsdag og Ove Fredriksen kjørte på vei hjem fra jobb i Vennesla. På Drivenesheia ble han forbikjørt av brannvesenet.

— Jeg tenkte at bare det ikke var hos oss det brant, og få minutter senere ringte en nabo og fortalte at huset vårt stod i full fyr. Da jeg kom fram hadde brannvesenet startet slukkingsarbeidet. Jeg hadde da tatt noen telefoner og fått klarlagt hvor alle så nær som ett av barna oppholdt seg. Heldigvis ble det snart klart at også sistemann var i god behold, sier familiefaren lettet.

Lokale helter

Før brannvesenet ankom hadde tre snekkere som jobbet i nærheten tatt seg inn i husets første etasje for å sjekke om det oppholdt seg noen der. De fant ingen personer, men reddet ut familiens to katter.

— Vi hadde liten tid på oss, men fant ut at vi kunne klare å gjennomsøke deler av huset før det ble fullstendig overtent. I kjelleretasjen var det allerede så mye røyk at det var umulig å ta seg inn, forteller Svein Arild Hægeland som sammen med kollegene Jan Erik Hægeland og Jan Kåre Flystveit handlet raskt.

Mistet alt

– Det er uvirkelig å ha mistet absolutt alt vi eide bortsett fra klærne vi hadde på oss. I dag har vi vært og kjøpt oss noen nye plagg og hverdagslige ting som nye tannbørster, sier Anja Hallberg.

Verre er det med personlige eiendeler som smykker, bilder og fotoalbum. Anja Hallberg håper det lykkes å få renset bunaden, men hun frykter at den er for nedsotet. Samboerparet har til sammen fire barn, som etter forholdene skal ha tatt skrekkopplevelsen godt.

Minstegutten på sju år var på SFO da det brant, og kunne fra skolegården se at familiens hus brant.

Familien flyttet inn i huset som opprinnelig var Jan Erik Hægelands barndomshjem, i fjor sommer. Huset var nylig pusset opp og det en god del av møblene var nykjøpte.

Kondemnert

I garasjen der brannen startet ligger de forvridde restene etter snøfreser, motorsag og bilens takboks. Takstmannen kunne i går fastslå at huset måtte kondemneres og må rives. Både vegger og tak er delvis nedbrent, og hele huset ble fylt med røyk og senere vann. På et tidspunkt så det også ut som om brannen kunne spredt seg til nabohuset, men det klarte brannmannskapene å forhindre.

Guttestreker

Det var smågutter i nabolaget som startet brannen. De hadde tatt seg inn i garasjen, og satt fyr på en blåselampe av den typen som benyttes til å preparere ski med. Det endte med en eksplosjonsartet brann, som blåste ut hele garasjeporten.

— Vi har snakket med barnas foreldre, og er i dag bare glade for at de ikke kom til skade. Småguttene slapp med skrekken og noen svidde pannelugger, sier Anja Hallberg.

Familien på seks får leie et hus i nærheten til de får bygd opp sitt eget på branntomta.