LILLESAND: De to mennene hadde vært i Moss for å hente den nyinnkjøpte båten, et virkelig klenodium av typen Storø, en 34-foter som skal være enestående i sitt slag.

Den vakre båten, som for en stor del består av mahogny, ble bygget i Sverige i 1973. Siste etappe igjen

Etter en overnatting i Risør hadde de bare siste del av etappen til Flekkerøy i Kristiansand igjen da uhellet var ute. De holdt rundt 15 knop og skal ha vært midt i leia da de hørte er voldsomt smell.

— Vi var midt utpå, så jeg tror vi må ha truffet en tømmerstokk eller noe slikt. I alle fall tok vi inn vann svært raskt, det tok bare fem minutter før båten var full av vann, forteller en travel Svein Schøgren.

Da fvn.no snakket med båteieren, forsøkte han med mobilen å få tak i noen som kan få orden på motoren etter oppholdet i salt sjø.

Uhellet skjedde i området mellom Bergkjerka og Havsteinen utenfor Fløreneshalvøya, ikke langt fra innløpet til Lillesand havneområde.

Holdt i tau

Til alt hell kom det en eldre kar i en liten jolle forbi havaristen. De to mennene kom tørrskodd om bord i jolla og ble satt i land på en holme etter å ha fått kontakt med hovedredningssentralen. Da redningsskøyta ankom, sto de to og holdt i et tau og prøvde å sikre den unike båten som da bare hadde baugen over vannskorpa.

Den svenskbygde farkosten er tung og veier åtte tonn. Og fylt av vann ble den naturlig nok enda tyngre. Etter at Sjøredningskorpset fra Kristiansand ankom, fikk man med forente krefter bundet båten til de to skipene, mens man satte på lensepumper.

Nærmere klokken 20 gled de tre båtene så langsomt inn til Langbrygga i Lillesand. Etter en tid ankom en kranbil, men det tok lang tid å få tømt båten for vann. Deretter fikk de båten opp på lasteplanet.

Uskadet

— Jeg må bare gi all mulig ros til redningsfolkene. De har stått på som bare det og reddet båten, sa båteier Svein Schøgren fra Flekkerøy takknemlig da farkosten ble lenset for vann ved Dypvannskaia på kvelden.

Sammen med Rolf Leo Waage Nilsen fra Øvrebø kom han helt uskadet og mer eller mindre tørrskodd fra hendelsen.

Hovedredningssentralen fikk melding om havariet klokka 15.32. Redningsskøyta «Sundt Flyer» dro straks ut fra Arendal og var på plass etter en halvtime.