AGDER: Kun ti representanter på det nye Stortinget er over 60 år, slik det ser ut nå. To av disse er fra Vest-Agder.

Likestillings— og diskrimineringsombud Beate Gangås er ikke fornøyd.

— Med tanke på at vi stadig blir eldre, synes jeg gruppen over 60 år er sterkt underrepresentert, sier Gangås til NTB.

IKKE FORNØYD: Likestillings- og dikrimineringsombud Beate Gangås mener det er et demokratisk problem at sammensetningen på Stortinget ikke er representativ for den norske befolkningen. (Foto: Terje Bendiksby/Scanpix)

Alf Holmelid (61) fra SV og Henning Skumsvoll (62 1/2) fra Frp tilhører en liten klubb.

— Ikke er jeg ungdomskandidat, men jeg føler meg ikke som en eldregeneral heller. Jeg klarer å delta i de fleste sakene som kommer opp, enten de gjelder barn eller godt voksne, sier Skumsvoll, som spøkefullt forteller at han i går faktisk ble 62 og et halvt år.

Han var 38 år første gang han kom inn i kommunepolitikken og 58 da han kom inn på Stortinget i forrige periode.

— Man er den alderen man er og blir valgt på grunnlag av det man står for, ikke hvor gammel man er, mener Skumsvoll.

- Sterkt underrepresentert

Stortinget består totalt av 169 representanter. Når kun ti av disse er over 60 år, tilsvarer det 5,9 prosent av totalen.

SVs Alf Holmelid er ikke overrasket over at Stortinget får en stor skjevfordeling når det gjelder alder.

— Folk begynner vel med sin politiske karriere tidlig i livet og kommer tidligere på Stortinget. Det er litt spesielt med meg som

kommer fra et konservativt fylke at jeg først nå har kommet inn, forklarer Holmelid.

Ingen klubb

Han har ingen planer om å danne noen eldreklubb.

— Jeg har ikke tenkt å bruke spesielt mye tid på aldersrelaterte ting, men på de politiske sakene jeg brenner for og har brent for hele tiden. Det er ikke alltid slik i verden at en bare slåss for sin egen gruppe. En slåss for det en mener er riktig.

UNG MANN: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er en av få stortingsrepresentanter under 30 år. (Foto: Jon Anders Skau)

I den andre enden av aldersskalaen finner vi Kjell Ingolf Ropstad (24) fra KrF. Kun syv prosent av stortingsrepresentantene er i 20-årene. Også han mener det er uheldig at det er få av de yngste og eldste representantene.— Det er jo slik i politikken at en trenger erfaring og tillit for å få topplasseringene. Jeg er stolt av KrF som valgte å satse på en del unge og at de turde satse på meg, sier Ropstad.

- Tatt på alvor

Han blir ikke yngst. 22 år gamle Mette Hanekamhaug fra Molde stikker av med den tittelen.

— Godt jeg slipper å være yngst, så blir jeg tatt på alvor, spøker den to år eldre Ropstad.

Få kvinner

Så langt er 66 kvinner og 103 menn valgt til Stortinget. Kvinneandelen er 39 prosent. Kun Hadia Tajik og Helga Pedersen (begge Ap) har minoritetsbakgrunn. Tajik har pakistanske foreldre, Pedersen er same.

Det opptar Alf Holmelid mer enn alderssammensetningen.

— Det er veldig synd. Likestillingspolitikken har stått stille alt for lenge. Og det er synd at det er kommet inn så få med minoritetsbakgrunn. Vi må prøve etter beste evne å holde kontakt med ulike miljøer så vi får med deres synspunkt selv om de ikke er representerte. Det er ikke en løsning, men noe vi må gjøre når vi ikke får det til på den beste måten, altså ved å velge dem inn, sier Holmelid.