— De fleste barna er mellom tre og seks år gamle, sier sexolog Esben Esther Prielli Benestad.

Ole i kjole

— Det finnes en rekke foreldre som har en Ole som bare vil gå med kjole, eller en Trine som ikke vil bruke sine. De kommer til meg og lurer på hva de skal gjøre, sier Benestad.

Benestad anslår at mellom tre og fem prosent av alle barn er det han kaller transer. Henvendelsene har ifølge Benestad blitt flere de siste årene, i takt med større åpenhet i samfunnet. Dette bekrefter også Rikshospitalet. De har rundt 20 årlige henvisninger av barn under 16 år.

— Jeg får mellom fem og ti henvendelser i året fra foreldre. De kommer til meg fordi de har lest om meg, og antar at jeg kanskje vet råd, sier Benestad.

Holder kurs

Helt siden hin, som Benestad ber om å bli kalt, gikk offentlig ut som transe, har hin fått henvendelser fra foreldre fra hele Norge. Benestad har jevnlig kurs for foreldre, barnehager og skoler som har et barn som transer. Benestad kaller pårørende ”de forstyrrede”, fordi det ifølge hin er de som har problemer med at barnet velger å uttrykke et annet kjønn. Nylig har Benestad og kona Elsa Almås vært i Hong Kong, Australia og England med tilsvarende foredrag.

— Det er ikke noe galt med disse barna. Det er bare vår kultur som har for liten plass til slike kjønnsuttrykk, sier Benestad.

Fædrelandsvennen fortalte lørdag historien om Jan som ble til Jannicke. Hun fortalte at hun som liten gutt sneik seg inn i morens klesskap for å låne dameklær. For Jannicke var det helt avgjørende å tørre å gå åpent ut som dame, men det skjedde først som 52-åring.

— Disse barna er i et marked for å få vanskeligheter, og det er barn som vil ha mye større sannsynlighet for å ta livet av seg. Derfor er det viktig å ta dem på alvor, sier Benestad.

Barnets rett

— Hva gjør man?

— Det er galt å tenke at de vokser det av seg. Barnet må få kle og te seg som en har lyst til. Vi må slutte å mene at det er voksne som har løsningen på alt, for det mener jeg er overgrep, sier Benestad.

— Vil det ikke bare føre til mobbing å la Ole kle seg i kjole på skolen?

— Nei. Barn er mye flinkere til å innstille seg på dette, og jeg har bare gode erfaringer med barn. Det er de voksne som er vanskelige, og jeg har ikke hørt om noen som har blitt mobbet av de jeg har vært i kontakt med, sier Benestad.

Dette bekrefter seksjonsoverlege ved avdeling for nevropsykiatri på Rikshospitalet, Ira Haraldsen.

— Det norske samfunnet takler dette kjempebra. Jeg er imponert over foreldre, skoler og barnehager, sier hun.

Haraldsen sier at kjønnsidentitetsforstyrrelse er hyppigere i barndommen enn i voksen alder.

— Bare 20 prosent av de barna vi får henvist utvikler en transseksualitet senere i livet. Dette kan man ikke konkludere med før barnet er modent, sier Haraldsen.