KRISTIANSAND: I tillegg til å gjenta nyttårshowet i sentrum arrangerer Kristiansand kommune i år oppskyting av fyrverkeri også på Storenes i Vågsbygd.

Nye regler gjør at det i år kun er profesjonelle pyroteknikere som har lov til å skyte opp pinneraketter. Formann Helene Bjerke Fredheim i Fremskrittspartiets Ungdom i Vest-Agder mener årets organisering fratar mange kristiansandere muligheten til å nyte synet av nyttårsfyrverkeriet.

— Man burde ha oppskyting av fyrverkeri i alle bydelene. Tidligere har folk samlet seg flere steder for å skyte opp fyrverkeri, men i år må folk til byen eller til Vågsbygd. Og det er jo ikke plass til alle i byen, sier Bjerke Fredheim.

Løsningen på problemet er enkel ifølge FpU-formannen.

— Man kan overlate ansvaret for oppskyting av raketter til frivillige organisasjoner, slik at det blir oppskyting ikke bare fra to steder. Jeg vil tro mange organisasjoner vil være interessert i et slikt oppdrag, mot en liten godtgjørelse fra kommunen, mener Bjerke Fredheim.

- Bakkefyrverkeri ikke like gøy

De nye reglene hindrer ikke privatpersoner fra å benytte bakkestående fyrverkeri, med unntak av Kvadraturen i Kristiansand. Bakkefyrverkeri er uansett en mager trøst for dem som går glipp av den kommunale oppskytingen mener Bjerke Fredheim.

— Det er på langt nær like sprudlende som rakettene som skytes opp i lufta, sier hun.

Fyrverkeriet i sentrum og i Vågsbygd skal etter planen vare i rundt ti minutter. Kommunen har i år flyttet fyrverkerishowet i sentrum fra Tresse til Tangen, slik at flere av dem som bor på østsiden av Varoddbroa kan se fyrverkeriet.

Ordføreren ikke bekymret

Ordfører Per Sigurd Sørensen er ikke bekymret for at store deler av Kristiansand i år vil gå glipp av fyrverkeriet.

— Jeg tror de aller fleste vil få muligheten til å få med seg fyrverkeriet. Nå som det er flyttet til Tangen vil man ha direkte utsyn til fyrverkeriet helt fra Tresse og bort til Bystranda, så jeg tror ikke det blir problemer med å få plass, sier Sørensen.

Han er skeptisk til forslaget om å la frivillige ta ansvaret for oppskyting i bydelene.

— Det må profesjonelle pyroteknikere til skal du få et skikkelig fyrverkeri som imponerer. Jeg har mer sans for et skikkelig fellesfyrverkeri enn spredte oppskytninger som foregår til dels uvettig, sier Sørensen.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) ble 155 personer skadet av fyrverkeri i forbindelse med feiringen i 2008. Bruk av raketter var årsaken til sju av ti skader, mens effektbatterier og annet bakkefyrverkeri var involvert i 15 prosent av ulykkene.