Se intervju med Erland gjort i vår i videovinduet over.

LINDESNES: Det oppstod et basketak da 37-åringen brøt seg inn i huset. I følge tiltalen bet ham Erland hardt i armen, og slo krukker og potter på ham slik at de ble knust. Voldsutøvelsen resulterte i at Erland fikk brukket armen, fikk kuler og et kutt i leggen måtte sys med 13 sting.

I Fædrelandsvennen og på fvn.no dagen etter beskrev Erland hendelsen med at han våknet halv fire om natta med at en ukjent mann stod på rommet hans. Han skvatt opp, og spurte mannen hva han gjorde der. Personen snudde og gikk ut av soverommet. Erland fulgte etter i bare boksershortsen.

Les artikkelen: Angrepet av innbruddstyv

— «Hvordan kom du deg inn?» spurte jeg. Da svarte han inngangsdøra. «Men den er jo låst» sa jeg da. Han svarte ikke. Han snudde seg og slo til meg med knytteneven rett mot ansiktet, fortalte Erland.

Mengder blod Derfra ble det et realt basketak mellom de to. Etter utallige slag, en brukken arm og en mengde blod klarte Erland å overmanne innbruddstyven. Han fikk ringt til politiet som kom for å pågripe den da 36 år gamle mandalitten. Erland selv kjørte til legevakten.

— Det er en opplevelse jeg ikke unner mine verste fiender, sa han da han ti timer senere kom hjem igjen til huset sitt etter å ha tilbrakt timer på legevakt og sykehus. Det var blodspor i store deler av huset, og på kjøkkenet var det tydelige tegn etter en tøff kamp. Da innbruddstyven slo etter ham, så han bare to valg:

— Jeg måtte enten legge meg ned og dø, eller jeg kunne kjempe for livet, sa Erland. For så dramatisk opplevde han det.

Slåsskampen fortsatte på kjøkkenet. Foruten knyttenever ble Erland slått med skåler, blomsterpotter og glasskår. Han fikk kuler i hodet.

— Hver gang han fikk løs en neve, så slo han meg med noe, sa han til avisa.

Tenkte på kniven På kjøkkenbenken visste Erland hele tiden at det lå en skarp kniv.

— Jeg tenkte flere ganger på den kniven. «Får han tak i den, så er jeg ferdig», tenkte jeg, for han brukte de midlene han kunne, sa Erland.

Etter hvert ble 36-åringen utmattet, og Erland løp inn på soverommet for å hente telefonen slik at han fikk ringt politiet. Han løp fort tilbake til kjøkkenet for å passe på at vedkommende ikke kom noen vei.

— Men da politiet kom, begynte han å få kreftene tilbake. Da var gode råd dyre, sa Erland. Politiet kom seg nemlig ikke inn i huset, så i full fart måtte Erland løpe ned for å låse opp, før han måtte løpe opp igjen for å se til at mandalitten ikke kom seg ut.

Tiltalt for annet innbrudd En brukken arm, 13 sting og ti timer senere angret ikke Erland på det han gjorde. 36-åringen hadde satt datamaskinen klar, og i lomma hans fant politiet Erlands lommebok.

— Hadde han bare vært lur og gått frivillig… Men når han fyker på meg, så føler jeg ikke at jeg har noe annet valg, sa han til Fædrelandsvennen, og fortsatte:

— Det er forferdelig at en ikke skal få lov til å sove trygt i sitt eget hus engang.

37-åringen er også tiltalt for å ni dager etter innbruddet i Lindesnes igjen brøt seg inn i en bopel, denne gang i Søgne. Også her kom huseieren til, og dermed truet 37-åringen ham med en kniv.

SKADET: Kjell Ivar Erland i kjøkkenet etter basketaket der innbruddstyven gjorde det han kunne for å skade ham. Blodet fløt. Bildet er tatt rett etter innbruddet i vår. FOTO: KARI LEA HENNESTAD