Det er ingen hemmelighet at Ikea tjener penger — mye penger. Men de har aldri tidligere fortalt hvor mye de egentlig tjener.

Frem til nå har den svenske møbelgiganten kun fortalt hvor mye de selger for. Resultatene imidlertid har vært en godt voktet hemmelighet - frem til nå.

Forrige gang noen av Ikeas resultat ble kjent, var da gründer og eier Ingvar Kamprad forsnakket seg på et julebord.

Press etter kritikk

Når Ikea nå løfter på sløret, viser det seg at de i fjor satt igjen med 20 milliarder kroner på bunnlinjen. Dette var en økning på 11,3 prosent fra 2008, skriver Financial Times.

Ikea merket med andre ord svært lite til den globale finanskrisen som fikk folk over hele verden til å smekke igjen lommeboken.

Bakgrunnen for denne nye åpenheten er ifølge den britiske finansavisen at selskapet har merket et stort press etter åpenhet.

Toppsjef Mikael Ohlsson sa i et intervju på fredag at selskapet har valgt å være mer åpen om tallene etter at boken «Sanningen om Ikea» av den tidligere ansatte Johan Stenebo ble utgitt.

Stenebo var i 20 år en tiltrodd medarbeider i Ikea, i flere år jobbet han også tett på gründer Ingvar Kamprad.

God vekst også i år

I tiden etter boken ble utgitt har det vært et krav fra både ansatte og leverandører om mer informasjon om selskapet. Selv om selskapet den gangen tilbakeviste alle anklagene fra forfatteren, viser den nye åpenheten at kritikken har svidd for svenske Ikea.

Noen av anklagene i boken har blant annet vært at Kamprad og Ikea-ledelsen ikke alltid handler i tråd med selskapets samfunnsmessige og miljømessige profil.

Det var under presentasjonen av salgsutviklingen for 2010 de nye opplysningene om økonomien i selskapet ble offentliggjort.

Ikea har avvikende regnskapsår og har nylig avsluttet 2010. Disse tallene viste at Ikea solgte møbler verden over for 135 milliarder kroner. Dette er en vekst på 7,7 prosent. Resultattallene for 2010 er ikke klare, men vil bli offentliggjort senere.

Ikea avviste at offentliggjøringen av resultattallene har noe med forberedelser til en fremtidig kapitalinnhenting i finansmarkedet.