AGDER: — Fordelene ved å slå sammen de nevnte kommunene kan være mange. En av dem er at vi vil kvalifisere oss til det statlige storbytillegget, sier Utsogn i en pressemelding.

Ved en sammenslåing vil de fire kommunene Kristiansand, Søgne, Songdalen og Vennesla utgjøre til sammen 111.200 innbyggere.

— Tar man med Lillesand også er vi nesten oppe i 121.000 innbyggere, forklarer han.

Skulle man få et tilsvarende storbytillegg per innbygger som Bergen, Trondheim og Stavanger vil den nye storkommunen på Sørlandet ifølge Utsogn kunne motta over 38 millioner kroner i årlige tilskudd.

"Bydeler"

Disse pengene vil han så at man som en belønning skal dele mellom solidarisk mellom de nye ”bydelene” innenfor den nye storkommunen.

— ”Bydelene” tilsvarer dagens kommuner. Fordelingen kan gjøres slik at ”bydelene” mottar tilsvarende støtte per innbygger som tilfaller den nye storkommunen fra staten. På den måten sikrer man tilbakeføring av betydelige verdier til de ”bydeler” som tilsvarer dagens kommuner, forklarer Frp-politikeren.

Han mener at en sammenslåing på denne måten er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Og at en slik tankegang kan være en påskynder for en eventuell kommunesammenslåing.

— Det er likevel viktig at det er folket selv som avgjør kommunesammenslåing eller ikke, men muligheten for å få storbymidler til alle kommunene vil trolig være en positiv faktor i en slik folkeavstemming, mener han.

Ikke enig

Vidar Kleppe (Demokratene) er ikke enig med Utsogn i at en sammenslåing er veien gå.

— Jeg synes min gode kollega tar noe voldsomt i med dette forslaget. Og jeg ser heller ikke at det er gjennomførbart når vi ikke en gang klarer å få til en sammenslåing mellom Aust- og Vest-Agder, sier Kleppe.

Han tror også at den eventuelle økonomiske gevinsten av et storbytillegg fort kan forsvinne ut i form av at utgifter økes og dårligere tjenestetillbud.

— En kommunesammenslåing fordi man tror at man skal få 38 millioner kroner i tillegg blir for lettvint. Dette er en sum som fort kan endres i de årlige busjettene. Så å gå ut i fra at man får 38 millioner kroner synes jeg blir feil, mener Kleppe.