KRISTIANSAND: — Vannet i røret traff ventilen med en fart på 25-30 meter i sekundet, noe som førte til at toppen av ventilen har sprukket og vi må kanskje bytte hele ventilhuset og ikke bare innmaten, sier Knut Skjæveland, prosjektleder i Returkraft.

Returkraft anslår at det vil koste 1,6 til 1,7 millioner kroner å bytte hele ventilen.

Å bytte denne delen vil ta mellom 16 og 25 uker, men allerede 20. august planlegger Returkraft at søppelforbrenningsanlegget skal være i drift igjen. Da skal en mellomløsning være på plass som gjør at anlegget kan operere tilnærmet normalt mens de venter på ny deler.

Alt søppel må nå i mellomtiden kjøres til deponier rundt om på Sørlandet.

Leverandøren må betale

— Vi regner med noen ekstrautgifter med dette, men den store prislappen er det de tyske leverandørene og deres forsikringsselskap som må ta, sier administrerende direktør i Returkraft, Odd Terje Døvik.

Returkraft skal i morgen ha et møte med de tyske leverandørene og deres forsikringsselskap for å diskutere dette.

Returkraft anslår at de taper om lag 100.000 kroner hver dag i inntekter så lenge anlegget ikke er i bruk.

— Denne saken får helt klart et etterspill. Det er leverandøren som har ansvaret for anlegget og stansen og dermed er det de som må ta regningen, sier Døvik videre.

Returkraft har tatt høyde for stans i innkjøringsperioden men de var ikke helt klar for en så stor stans på fire uker.

— Dette er ikke noe som knekker oss, vi har ikke budsjettert med full drift i 2010, så det vil ikke få like store konsekvenser økonomisk som det ville gjort om det for eksempel hadde skjedd til neste år, sier direktøren.

Disse ventilene var lukket men skulle være åpne, og dermed må Returkraft stenge søppelforbrenningsanlegget i en måned. Foto: Magnus Stedje Fossen

Stengte først etter ni timer

Det var klokken 10.05 den 21. juli at brannalarmen gikk og det ble oppdaget at det lekket damp fra ventilen som ble skadet. Anlegget ble ikke stengt før klokken 19.30 da de fikk oversikten over omfanget av skadene.

— Om vi hadde stengt anlegget etter 5 minutter eller 5 timer, så hadde det ikke hatt noen innvirkning på skadene, bekrefter byggeleder Tjøstel Taxerås.

Skadene kom av en menneskelig svikt, der en av ventilene var stengt når de skulle være åpne.

Returkraft skal overta driften etter 90 dagers prøvedrift under leverandørens ledelse. På grunn av stansen vil ikke Returkraft overta driften før tidligst i begynnelsen av februar. Det var opprinnelig planlagt at de skulle overta anlegget i oktober.

Når anlegget stanset, var 39 av de 90 dagene passert og de resterende dagene vil først bli telt etter at ventilen er permanent skiftet.