Bør norske styrker trekke seg ut av Afghanistan? Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Jeg håper at denne regjeringen skal bestå, men jeg håper også at det skal svært vanskelig for SVs representanter å si ja til krig, sa Erling Folkvord fra Rødt da han i kveld snakket om sine opplevelser fra Afghanistan.

På de beste meningsmålingene har partiet hans 3,2 prosent og nærmer seg dermed sperregrensen, noe som vil gi partiet fire-fem representanter på Stortinget. Folkvord mener det er innen rekkevidde.

— Hvis Rødt kommer inn på Stortinget vil vi med en gang fremme forslag om at Norge trekker seg ut av Afghanistan. Da blir det i hvert fall en anti-krig-opposisjon på Stortinget, sa Folkvord som er partiets førstekandidat i Oslo.

Han er i Kristiansand i forbindelse med Protestfestivalen.

Opposisjon

På kveldens møte snakket han stort sett til sine egne. De var svært misfornøyde med dagens regjering og spesielt SV som de mener har blitt et ”ja-til-krig-parti”. Enkelte mente at når det gjaldt Afghanistan var det kanskje like greit at den rødgrønne regjeringen falt, slik at SVs representanter kunne bli med i en kraftig opposisjon mot krigen.

Akkurat det var ikke Folkvord enig i.

— Det som er viktig er at vi samarbeider med krigsmotstandere som finnes i både Ap, Sp og KrF. I tillegg må trøkket utenfra bli mye sterkere slik at regjeringen snur, sier Folkvord.

Til Fædrelandsvennen sier Folkvord at han vet om flere kommende stortingsrepresentanter han kan ta kontakt med for å få en skikkelig opposisjon mot krigen.

— Jeg vet om flere jeg skal snakke med, men jeg har respekt for at det er en drøy prosess for mange representanter å komme seg ut av skapet og si at de er mot krigen, sier Folkvord.

Planlagt

Folkvord mener at Norge med sine 650 mann kan trekke seg ut av Afghanistan uten at det får noen militær betydning.

— Men det kan ha en politisk og moralsk betydning at vi trekker oss ut, sier Folkvord som legger til at en tilbaketrekning av de internasjonale styrkene må skje planlagt.

— Vi må i hvert fall hindre at de trapper opp og så stikker av, slik det skjedde i Vietnam, sier han.