KRISTIANSAND: — Jeg var akkurat ferdig med mitt innlegg og debatten fortsatte bortover panelet da jeg plutselig ble truffet av et eple i ansiktet, forteller Steinar Bergstøl Andersen i Kristiansand Frp til fvn.no.

Ifølge ham var det snakk om et halvspist eple, og han er glad for at han ikke ble truffet i øyet.

— Hadde jeg fått det i øyet kunne jeg jo blitt skadet, mener han.

Ifølge ham skal det i tillegg også ha blitt kastet sammenkrøllet papir underveis i debatten. Leder i Fremskrittspartiets ungdom i Vest-Agder, Helene Fredheim Bjerke, så situasjonen på avstand og beskriver hendelsen slik:

— Jeg stod bakerst å så at eplet ble kastet mot Arbeiderpartiet eller SV sin representant. Det traff ei stang, ble delt i to og halvparten av eplet traff vår representant.

Fvn.no har vært i kontakt med flere deltakere som mener at Vidar Kleppe var målet for eplet.

- Ikke noe å hause opp

Meddebattant Vidar Kleppe i Demokratene registrerte at et eple ble kastet.

— Jeg så at det kom en liten epleskrott i området der jeg og Andersen, samt representanten fra Høyre, satt. Den landet midt mellom meg og Andersen, og det er mulig at han fikk den på seg, uttaler Kleppe.

Han mener at det bare er snakk om en liten fillesituasjon, og ikke noe å hause opp.

— Jeg oppfattet det ikke akkurat som dramatisk, og tror ikke noen andre enn jeg og Andersen la merke til det i det hele tatt. Jeg har vært på steder der debatten har gått mye hardere for seg, men på generelt grunnlag så synes jeg jo selvfølgelig ikke noe om at elevene skal drive på med å kaste ting. Men jeg oppfattet ikke dette som noen trussel mot noen, og det tror jeg heller ikke at noen andre gjorde, sier han.

«Råtne epler»

Steinar Kristiansen i KrF satt ikke selv i debattpanelet, men var tilstede som publikum i salen. Han registrert ikke at noe ble kastet.

— Jeg tror ikke at det stemmer engang, men dersom det gjør det må jeg jo si at jeg tar avstand fra det, sier Kristiansen.

Andersen på sin side mener at det er skremmende at de som sitter som publikum ikke har mer respekt en det som var tilfelle under skoledebatten på Kvadraturen.

— Men jeg vil understreke at 95 prosent av de som hørte på debatten oppførte seg eksemplarisk, men det var noen «råtne epler» blant elevene. Det hører ikke hjemme at paneldeltakere skal føle seg utrygge for å bli truffet av gjenstander fra publikum, sier Andersen.

Beklaget

Og legger til at han ble kontaktet av flere elever etter debatten som beklaget hendelsen.

— De beklaget at noen kastet på meg og sa at det egentlig ikke var en sånn skole de gikk på, sier han.

Han sier videre at det var en god tone mellom debattantene underveis i debatten.

— Men de ble kanskje litt irriterte fordi jeg knuste de. Kanskje det var derfor noen i salen ble sure og kastet eple på meg?

Bekrefter situasjonen

Assisterende rektor Oddvar Haaland var til stede under debatten og befant seg bakerst i lokalet.

— Politikerne satt på en scene. Jeg så ikke hendelsen selv, men en av de ansvarlige for debatten så at et eple ble kastet mot Frps sin representant, sier Haaland.

Forholdet vil bli fulgt opp av skolen.

— Skolen vil følge opp elevene for å få klarhet i hva som har hendt, sier Haaland.