Posco er verdens tredje største produsent av stål og skal være interessert i å sikre seg Elkem Solars produksjon av silisium som foregår i Kristiansand. Konsernsjef Chung Joon Yang sier til Reuters at de nå vurderer internt om de skal ta over.

Ifølge Reuters skal Orkla være interessert i å selge hele eller deler av Elkem til det sørkoreanske selskapet. Begge parter skal ha engasjert forretningsbanker for å få i stand en avtale.

— Posco er svært interessert i å utvikle andre forretningsområder enn stål og er spesielt interessert i fornybar energi, sier analytiker Chang Lee i Worri Investment & Securities til CNBC.

Beskjeden om at Posco kan kjøpe opp Elkem Solar, skal ha kommet totalt overraskende på de ansatte. Det har lenge vært kjent at Orkla har vurdert å selge ut virksomheter som Elkem og solenergiselskapet Rec, men de skal ikke ha visst om oppkjøpsplanene til Posco.

Ledelsen i Orkla vil ikke si noe om et eventuelt salg.

— Vi kommenterer aldri den type oppslag, sier Ole Kristian Lunde, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar.

Elkem har totalt 2500 ansatte over hele verden, og omsettatte for 7,4 milliarder i 2009. Atle Vereide i SEB Enskilda sier til nettavisen E24 at hvis sørkoreanerne skal kjøpe hele Elkem, vil det kunne koste dem 15 milliarder.

Elkem Solar er fremdeles i en oppbyggingsfase, og øker stadig sin produksjon av silisium. I hele fjor ble det produsert 250 tonn, mens det ble produsert 750 tonn i første halvår i 2010. Hvis all kapasitet ved fabrikken blir utnyttet, kan Elkem Solar produsere 6000 ton silisium i året.

— Det er ikke noe problem å få avsetning for produktet vårt. Vi snakker om en vekst i etterspørselen på over 50 prosent. Det er veldig mye drevet av Tyskland, sa Elkem Solars direktør Helge Aasen til Fædrelandsvennen tidligere i august.

Aasen deltok i mai på et møte med Posco der temaet var samarbeid om utvikling av silisium.