KRISTIANSAND: Da aktor Terje Kaddeberg Skaar gikk gjennom den omfattende tiltalen i retten sist uke, var den unge lovbryteren klar i talen. Han nikket og sa seg skyldig i 21 av de 22 lovbruddene.

Det siste forholdet omfattende tyveri av en pose med mobiltelefoner og iPod fra Nupenparken i Kristiansand 4. juli i år. Offeret hevdet i retten å ha gjenkjent gutten som gjerningsmann, men retten festet ikke lit til forklaringen. Han ble dermed frikjent for tiltalepunktet.

LES OGSÅ: Følte at noe ville skje

LES OGSÅ: — Visste at jeg ville bli tatt

LES OGSÅ: Fylte 15 år tirsdag, begikk ran torsdag

Lavere straff

De andre postene i tiltalene erkjente han imidlertid skyld for. Det mest alvorlige forholdet, ranet av bussen, erkjente han også. I dommen skriver retten at ranet alene er nok for å idømme ubetinget fengselsstraff. Det heter videre at straffen settes betydelig lavere enn det alvorligheten av ranet egentlig tilsier. Årsaken er hans lave alder.

Påstanden fra aktor Kaddeberg Skaar var fengsel i ni måneder, hvor sju av månedene ble gjort betinget.

Ikke god løsning

Han satte også som et krav at en barnevernsinstitusjon beholder omsorgen i ett år. I tillegg ba han om erstatning på 30.000 kroner for tort og svie til bussjåfør Nielsen.

– Retten legger også i formildende retning vekt på at tiltalte har hatt en vanskelig oppvekst, og at han i flere måneder var plassert i en akuttinstitusjon, på tross av at dette klart nok ikke var en god løsning for ham, skriver dommerfullmektig Erlend Malde i dommen.

Holdt i varetekt

I to omganger har gutten vært holdt i varetekt. Først i Bergen og senere i Kristiansand. De 58 dagene i varetekt veide opp for den ubetingede delen av fengselsstraffen.

Han ble dermed satt på frifot og overlatt i barnevernets kontroll. Vilkåret er imidlertid ikke absolutt.

– Dette vilkåret gjelder kun i den grad fylkesnemnda eller barnevernstjenesten beslutter at tiltalte skal ta opphold i slik institusjon, heter det i dommen.

Må betale erstatning

Den endelige dommen ble ni måneders fengsel, hvor to ble gjort ubetingede. Bussjåfør Nielsen ble tilkjent 10.000 kroner i erstatning og et annet offer ble tilkjent 500 kroner. 15-åringen fikk dessuten et halvt års utsettelse på førerkort for bil etter at han fyller 18 år.