KRISTIANSAND: På én kontroll under Hovefestivalen i fjor ble 22 bilister stoppet med promille i grenseland.

— Klart vi vil være til stede rundt arrangementer hvor det er samlet mange folk. Vi har koordinert sommerens kontrollvirksomhet inn mot slike festivaler som Hove, hvor vi vet at mange tar sjanser. I 2007 hadde vi promillekontroll midt på blanke formiddagen, og den gav nedslående resultater, sier Steven Hasseldal, som er UP-sjef for Agder og Rogaland.

Men UP tar ferie

Som alle andre virksomheter blir også UP nødt til å avvikle sommerferie. Hasseldal mener derimot at kontrollvirksomheten blir skadelidende.

— Dette med ferieavvikling i UP er helt klart en utfordring, men vi forsøker å opprettholde bemanningen ved bruk av overtid. Vi vet jo at trafikken øker drastisk om sommeren, derfor ønsker vi å være til stede ved hovedfartsårene, sier Hasseldal.

På disse hovedveiene vil UP være i sommer:

  • E18 v/Østerholtheia

  • E18 v/Lillesand

  • E39 vest for Kristiansand

  • RV9 Kristiansand og nordover Setesdal

  • E39 ved Lenesfjorden

— Dette er de veiene vi erfaringsmessig bør være tilstede på. Her er det stor sommertrafikk, mange bobiler og campingvogner, fare for kø og stressede sjåfører, sier Hasseldal.

I tillegg til hovedfartsårene, vil UP-sjefen også i størst mulig grad også kontrollere småveiene.

— Vi får god hjelp fra lokale politistasjoner og lensmannskontor til ytterligere kontrollvirksomhet, sier Hasseldal.

- Hvem er oftest trafikksynderen sommerstid; den langveisfarende turisten som lager kø, eller den lokalkjente som lar seg irritere av køen?

— Der er det vanskelig å være kategorisk. Generelt vil jeg si at folk må være bli flinkere til å se i speilet, og å holde fartsgrensa. Folk som kjører for seint skaper aggressive sjåfører, og den store sommertrafikken gjør det unormalt farlig å foreta forbikjøringer.

Sjekker alt

Dersom alle sjåfører holdt seg edru, fulgte fartsgrensa og hvilte tilstrekkelig, kunne svært mange av ulykkene vi vet vil komme, vært unngått, mener Hasseldal.

— Det tror jeg ville tatt bort svært mange ulykker. Ingen tvil! I tillegg ønsker jeg å understreke viktigheten av at alle i bilen bruker bilbelte.

Folk takker for boten

I motsetning til hva man kanskje skulle tro; de aller fleste som blir bøtelagt blir ikke sinte. Faktisk er det mer vanlig å smile og takke.

— Publikum er svært hyggelige og har stor forståelse for vårt arbeid. Jeg vil anslå at nitti åtte-nittini prosent av dem vi bøtelegger er svært forståelsesfulle. Vi er jo ikke ute etter å ilegge flest mulig bøter, men å forebygge flest mulig ulykker. De fleste er ordentlige mennesker; ikke kjeltringer, og vi får ofte et smil når vi sender dem av gårde med en «god tur videre», sier UPs Steven Hasseldal.