KRISTIANSAND: I egne øyne er hun en het kandidat.

— Jeg er veldig engasjert og vil gjerne holde på med politikk videre. Etter hvert kunne jeg nok tenke meg en plass i bystyret, bekreftet Tove Lill Løite da Fædrelandsvennen møtte henne i går kveld.

Etter å ha opparbeidet seg et modellnavn og figurert i flere mannfolkblader som FHM og Vi Menn siste drøye året, ble 23-åringen i høst valgt til formann for Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i Kristiansand, og nestformann for fylkeslaget.

I Vi Menn som kom i hylla tirsdag, pryder hun forsiden under tittelen «Landets lekreste Frp-politiker». Senere denne uka stiller hun i undertøyet på forsiden av bladet Gatebil.

  • Går dette i hop med rollen som seriøs politiker?

  • Jeg tror folk klarer å skille mellom disse to rollene. Jeg klarer det i hvert fall, smiler Løite, som for tiden bor i Vennesla sammen med datteren på tre år.

Blant de lokale hjertesakene er skole, helsevesen og bekjempelse av kriminalitet og prostitusjon

FAKSIMILE: Denne ukens oppslag i Vi Menn, der Tove Lill Løite kaster klærne. Støtte i partiet

De neste par årene er modellen student i statsvitenskap ved UiA, deretter ønsker hun å jobbe i en humanitær organisasjon, helst Amnesty eller FN.

— Jeg har veldig lyst å hjelpe folk i nød, forklarer kristiansandsjenta.

  • Men Frp er vel ikke de mest rause med bistandsmidler?

— Det der er ganske misforstått. Vi vil heller handle med landene og bygge dem opp på den måten, parerer den blonde, men opprinnelig mellomblonde, modellen.

Alenemoren avviser at hun møter uttalte fordommer for sin noe uvante interessekombinasjon. Fra høyeste hold i både Frp og FpU har det bare vanket støtte.

  • Dette er helt uproblematisk. For meg handler det om at hvis du har et lovlig yrke, har du like mye rett til å engasjere deg i politikken som alle andre. Politikerne skal gjenspeile befolkningen, og jeg synes ikke hun skjemmer ut partiet på noen måte, sier FpU-formann Trond Birkedal til Fædrelandsvennen.

  • Men dette tar vel strengt tatt oppmerksomheten bort fra politikken?

  • I denne fasen gjør det det. På sikt blir det hennes jobb å profilere seg politisk, svarer Birkedal.

Frp-image

Kristiansands varaordfører, Mette Gundersen (Ap), poserte selv som forsidepike i magasinet Absolutt KRS sist sommer, men beholdt klærne på.

  • Jeg hadde nok ikke stilt opp på denne måten, og dette er typisk en sak jeg er utrolig glad jeg slipper å mene noe om, sier hun.

Om den lokale AUF-lederen ønsket å kaste klærne, ville Gundersen frarådet det sterkt.

  • Dette er vel helt i tråd med Frp sitt image, fortsetter varaordføreren.

  • Tror du hun kan få en politisk karrière etter dette?

  • Det er helt umulig å svare på. Men i den politikken jeg kjenner er det argumenter og kunnskap som fører fram, svarer hun lettere syrlig.

Tove Lill Løite regner med å pendle mye til USA de neste årene, der modelljobbing kan være ganske innbringende. Men allerede i februar drar hun til Las Vegas for å prøve lykken i Miss Hawaiian Tropic.

  • Det er det jeg synes er gøy; å jobbe som missemodell, sier hun.