– Det er særdeles komplisert, fastslo Longva tre timer før meklingsfristen gikk ut fredag kveld.

Hvis det blir streik, vil 38.000 ansatte i verkstedindustrien, byggeindustrien, teko og kartonasjebedrifter være i streik fra lørdag. Det vanskeligste området i meklingen er Fellesforbundets krav vedrørende sosial dumping.

Polakk-strid

Fellesforbundet krever at tillitsvalgte får innsyn i arbeidsavtaler med østeuropeiske arbeidere, og vil ha dokumentasjon på hvilke lønns— og arbeidsvilkår som benyttes i utleiebedrifter.

«Så tidlig som mulig, og før bedriften inngår avtale om å leie inn arbeidstakere, skal det inngås avtale med tillitsvalgte», krever Fellesforbundet.

Stampe

Dette mener arbeidsgiverne bryter med personvernet, og de sier blankt nei.

– Innfallsvinklene er svært ulike i denne saken. Her står forhandlingene i stampe, sier Longva.

I tillegg ventet partene fredag kveld fortsatt på et brev fra regjeringen om AFP-ordningen for tidligpensjonering kan videreføres.

Partene hadde bare så vidt begynt å snakke om økonomiske rammer, ifølge Longva.

Bilindustri og aviser

En streik fra lørdag morgen vil ramme store offshoreanlegg som Melkøya og Ormen Lange.

Verftsindustrien langs kysten med bedrifter som Ulstein, Rosenberg Verft og Aker Stord må stoppe sine leveranser om det blir streik.

Også avisene kan bli rammet. Mekanikerne i Schibsted-trykkeriet i Nydalen i Oslo, som trykker VG, Aftenposten og Dagsavisen, blir også tatt ut i en eventuell streik.

En konflikt vil imidlertid få full virkning først fra mandag morgen. Stedene en streik merkes umiddelbart vil for eksempel være ved de store landanleggene på Vestlandet og for Snøhvit i Finnmark og i Nordsjøen.