Oslo: Bakgrunnen for boten er at Gilde i perioden 7. april til cirka 29. april i år solgte 1.500 kilo med spekemat som Mattilsynet hadde nedlagt forbud mot å omsette.

— Vi mener Gilde, som stor aktør i markedet, burde hatt bedre rutiner i denne saken. Brudd på et omsetningsforbud er svært alvorlig, sier konstituert førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim til NTB.

Skjerpende omstendigheter

Omsetningsforbudet ble nedlagt etter en langvarig jakt på E.coli-smitte. Jakten startet for fullt etter at seks barn ble rammet av nyresvikt i januar og februar i år.

Den 10. mars døde en fire år gammel gutt av nyresvikt etter å ha blitt smittet av E.coli. Til sammen ble 17 mennesker, flest barn, smittet i E.coli-utbruddet.

I forelegget skriver Økokrim at «det foreligger skjerpende omstendigheter særlig fordi en stor profesjonell aktør i markedet brøt et omsetningsforbud, som er det strengeste virkemiddel Mattilsynet har og/eller at bruddet på omsetningsforbudet kunne ha medført alvorlige helseskader, dersom produktene hadde vært infisert med E.coli-bakterie (0 103)».

Botens størrelse er beregnet ut fra selskapets størrelse og økonomi, i tillegg til allmennpreventive hensyn.

— Forbrukere må vernes mot slike overtredelser fra andre aktørers side, sier Høviskeland.

Ikke bevisst

Feilen skjedde ikke bevisst, noe Økokrim sier det er tatt hensyn til i utmålingen av forelegget. Økokrim understreker likevel at bruddet på omsetningsforbudet medførte at produkter som Mattilsynet mente kunne utsette forbrukerne for en mulig helsefare, likevel kom ut på markedet.

Spekematen ble distribuert ut til kunder fra Gildes anlegg i Sarpsborg til Gildes anlegg i Tønsberg og videre ut til kunder. Produkter ble også distribuert ut til kunder fra Gilde-anlegg i Stavanger og Bodø.

— Hadde bruddet vært gjort med overlegg, og ikke uaktsomhet, ville boten antakelig blitt langt høyere, sier Høviskeland.

Gilde uforberedt

Gilde har på det sterkeste beklaget at selskapet ved en misforståelse sendte ut varer som det var nedlagt omsetningsforbud mot. Selskapet meldte da også selv fra om forholdet.

— En bindestrek førte til en misforståelse, men vi har aldri hatt intensjon om å omgå omsetningsforbudet. Vi er derfor noe skuffet over Økokrims kjennelse i denne saken, sier konsernsjef Axel Krogvig.

Selskapets fungerende kommunikasjonssjef, Bjørn Hall-Hofsø, sier til NTB at Gildes jurister nå skal gjennomgå sakens grunnlag.

— Det er for tidlig å si om det er ønskelig med en runde i retten i denne saken. Vi var uforberedt på denne reaksjonen fra Økokrims side, sier Hall-Hofsø.

Gilde er glad for at det ikke er påvist farlig E.coli i varene som ble sendt ut ved en feil og at ingen har blitt syke av å spise den. Gilde har 20 dagers frist til å vedta forelegget.