Styret i Sørlandet sykehus vedtok torsdag at Sørlandet skal ha tre sykehus fram mot 2030, med ett hovedsykehus i Kristiansand. Framtiden til Flekkefjord sykehus blir ikke klar før den nasjonale sykehusplanen foreligger høsten 2015. — Styret gjør et vedtak der de er tydelig på hva de vil med sykehuset i Kristiansand, men som skaper usikkerhet om hva som skal være ved de andre sykehusene. De sier at det skal være noe, men de sier ikke hva, sier Svein Harberg (H) til Fædrelandsvennen..

Et endelig vedtak om sykehusframtiden på Sørlandet kommer ikke før i februar 2016, og vedtaket er så fleksibelt at det kan gjøres endringer i løsninger dersom tiden viser at det er riktig.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Ikke behov for vedtak

— Det er underlig at de vedtar strukturen nå, så tett opp i tid til behandling av den nasjonale sykehusplanen. Det er ikke behov for å gjøre vedtak nå. Det er også et punkt i vedtaket om at de skal følge opp videre når de har sett den nasjonale planen, men kunne de ikke bare ventet? sier Harberg og fortsetter:

— Dette har jeg tatt opp med departementet rent prinsipielt, og de er enige. Men flertallet i styret har valgt å se bort fra dette. Det virker som at flertallet i styret ikke forstår hvilken effekt det har på ansatte som igjen går inn i usikkerhet.Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ble overrasket over at vedtaket ble fattet.

— På forhånd fryktet jeg et vedtak som kunne bli første ledd i en nedtrapping. Jeg skulle helst ha sett at dette ble utsatt, i påvente av planen som skal vedtas av Stortinget, sier Ropstad.

Usikkerhet

Freddy de Ruiter (Ap) er heller ikke fornøyd med vedtaket.

Freddy de Ruiter (Ap) mener helseministeren burde ha stoppet vedtaket. Foto: Kjetil Reite

— Jeg synes en skulle ha ventet. Det er fortsatt for mye usikkerhet knyttet opp mot innholdet i sykehusene i Arendal og i Flekkefjord, sier de Ruiter.Han ønsker å kjempe for videreutvikling av de tre sykehusene.

— Jeg ønsker at det skal være trygge, gode og nære tjenester hvor vi fordeler spissfunksjonene mellom Kristiansand og Arendal, men at Kristiansand som det største sykehuset skal ha en del flere spissfunksjoner slik tilfellet er i dag.

- Burde vært stoppet

De Ruiter mener at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) burde stoppet vedtaket.

— Jeg synes det er underlig at ikke helseministeren går tyngre inn nå som det etter hvert skal vedtas en nasjonal sykehusplan. Han burde ha stoppet dette vedtaket som skaper betydelig grad av usikkerhet, sier han.Ap-politikeren frykter for konsekvensene på sikt.

— Det er ikke ukjent at det i årevis har vært en sterk agenda i kristiansandsmiljøet om å samle alt der, og aller helst kvitte seg med sykehuset i Arendal og Flekkefjord. Jeg opplever at vi er et steg nærmere dit, sier de Ruiter.

Han legger til at det finnes positive ting med dagens vedtak, som at PCI og føden skal opprettholdes i Arendal, og at også sykehuset i Flekkefjord skal opprettholdes.

- Fornuftig vedtak

Partikollega Kari Henriksen stiller seg mer positiv.

— Nå har jeg bare sett overskriftene, men det virker som at styret har fattet et fornuftig vedtak. De har sagt at det skal være sykehus tre steder i Agder, sier Henriksen.

Hun vektlegger at det må være gode tjenester nær der folk bor, også når det gjelder akutthjelp og føde.

Kari Henriksen (Ap) synes vedtaket virker fornuftig. Foto: Tone Sandberg

— Nå håper jeg at hele regionen jobber sammen sånn at vi får gode tjenester til befolkningen når de tre premissene er lagt. Det må være god dialog med kommunene det gjelder i den videre oppfølgingen.