— Han svingte inn på annen manns eiendom, bar ut søppel fra bilen og fyrte opp. Det er holdning som er litt underlig, sier Odd Terje Døvik, administrerende direktør i Returkraft.

Ved 12-tiden onsdag ettermiddag fant den spesielle episodne sted tvers over veien for Returkrafts gjenvinningsanlegg på Langemyr.

En av PostNords ansatte kjørte inn på området til ROM Eiendom og satte fyr på søppel like ved riksvei 9.

– Mannen lempet ut noen kasser og fyrte opp. Han sto der i ti–femten minutter, så stakk han, sier en av Returkrafts operatører. Foto: Returkraft

Bål ved riksveien

— Det er ulovlig det han holder på med. Det er ikke tillatt å brenne avfall i Norge, med unntak av ditt eget hageavfall. Men her tok han seg til rette, kloss til riksveien, og i alles påsyn, sier Døvik.

Selv satt direktøren i møte da episoden fant sted, men en av hans ansatte tok bilder av hendelsen.

— Jeg skulle heller tatt imot avfallet her. Men da må man komme inn på fornuftig måte, så kunne vi håndtert det.

— Dere tar imot avfall på anlegget?

Odd Terje Døvik, administrerende direktør i Returkraft. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland (arkiv)

— Ja, eller, vi har ikke leveringsavtale med dem, men det er mange selskaper hvor man kan levere avfall. Han kunne kjørt det til Avfall Sør på Mjåvann eller levert det til private aktører. Det finnes gode mottaksordninger både for næringsdrivende og privatpersoner. Dette kunne han kvittet seg med på ordentlig vis, noe de fleste gjør, mener Døvik.

Observerte flammene

Det var en av Returkrafts operatører som ble vitne til episoden fra arbeidsplassen tvers over veien.

— Jeg sto i kontrollrommet da jeg så at det kom en bil som rigget seg til. Mannen lempet ut noen kasser og fyrte opp. Han sto der i ti- femten minutter, så stakk han, sier operatøren, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Han reagerte på hendelsen og bestemte seg for å kontakte PostNord på telefon.

— Jeg sa at jeg synes dette er en snodig måte å drive business på. De ble litt satt ut, men sa at de ikke kunne følge det opp siden jeg ikke har registreringsnummeret på bilen. Det kan jeg jo forstå, sier operatøren.

Vil ta affære

Ole Hjalmar Birkeland, driftssjef for ROM Eiendom i Kristiansand, reagerer når han får se bildene.

— Her er det noen har tatt seg ulovlig til rette på vår eiendom. Vi vil ta affære og forfølge saken videre ovenfor Eek Transport, sier Birkeland.

- Hva tenker du om dette?

— Det er veldig dumt, det er ikke tvil om annet. Mer er det ikke å si, bildene taler for seg selv. Nå vil vi ta kontakt med dem og prøve å få ordnet det på den måten. Hvis ikke er det mulig vi går til anmeldelse, sier Birkeland.

PostNord beklager

Bjørn Thorvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i PostNord, bekrefter at det er en av deres ansatte som brant avfall på Langemyr onsdag.

— Dette er en av våre sjåfører, og dette er nå en personalsak. Denne type emballasje skal enten fraktes til Oslo, leveres på gjenvinningsstasjon eller brukes i vår produksjon, skriver Thorvaldsen i en e-post til Fædrelandsvennen.

Avfallet som ble satt fyr på skal være ren pappemballasje, opplyser Thorvaldsen.

— Vi beklager det inntrufne, og vil påse at dette ikke skjer igjen. Vi har nå dialog med ROM Eiendom om dette.

Rydder opp

Etter at Fædrelandsvennen kontaktet de involverte om hendelsen, har partene snakket sammen.

— Jeg tok tok kontakt med Eek Transport. De lovet å sende noen for å rydde opp, forteller Birkeland, som nå anser saken som ferdig.