Else og Erwin Janz har betalt regningen på 8256 kroner etter at strømkabelen ble røsket ut av huset deres. Men de synes Agder Energi bør dekke, og etter at Fædrelandsvennen tok tak i saken ser det ut til å skje. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Erwin Janz viser treet som knakk. Huset hans skimtes 200 meter lenger bak. -Hvorfor skal jeg dekke reparasjoner på huset, når hendelsen skjer med Agder Energis kraftlinje langt unna min eiendom, spør Janz. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Ikke er det vår linje og ikke vårt tre. Jeg tok det som en selvfølge at Agder Energi ville ordne opp, sier Erwin Janz fra Grovane i Vennesla.

Agder Energi kom raskt på plass og fikk reparert linja som hadde falt ned. Alt inn til husveggen ble ordnet til Janz store tilfredshet.

Det var onsdag 21. januar et stort tre veltet over linja like ved Grovane bedehus.Trafikken stoppet på fylkesveien og Mesta ordnet treet vekk. Senere kom Agder Energi og fikk linja på plass igjen.

— Kona hørte bare et smell. Strømmen gikk i hele området. Vi bor 200 meter unna treveltet, men kabelen ble røska ut av veggen med stor kraft. Fester og alt røk, forteller Janz.

Regning på 8256 kroner

Alt som var ødelagt i veggen og inne i huset, deriblant hovedsikringene, fikk Janz beskjed om å bruke elektriker til. I ettertid vil ikke AE betale elektrikerregningen.

— Det synes jeg er helt feil, sier Erwin Janz, og legger til:

— Hvorfor betaler vi nettleie hvis ikke den skal dekke ting som dette for oss forbrukere?

Ei regning på 8.256 kroner og 50 øre ødelegger ikke privatøkonomien, men det har blitt et prinsipielt spørsmål for Erwin Janz og kona Else Janz.

Ble henvist til grunneier

Etter flere samtaler med Agder Energi, har de begynt å undre seg over hvor mange andre som kan være i samme situasjon:

— Vi får beskjed om at Agder Energis ansvar stopper med veggen. Én sa det skulle tatt seg ut hvis Agder Energi måtte ta ansvar for alle trær som ramler over linjene. Han ba oss gå til grunneieren og kreve pengene igjen der, forteller Else Janz.

Mannen Erwin bare rister på hodet:

— Det er vel søren ikke grunneiers ansvar. Agder Energi leier grunn til linjene sine og tar leie av oss kunder for å rydde og passe på linjene. Da skal vel ikke grunneieren gjøres ansvarlig hvis arbeidet ikke er gjort godt nok. Hva er det Agder Energi egentlig krever nettleie for, sier Erwin Janz.

Uansett synes han ikke det er hans ansvar å finne grunneieren og rette krav mot ham.

AE vil løse saken

Når Fædrelandsvennen tar kontakt med Agder Energis kommunikasjonsdirektør Christian Altmann, synes han saken høres spesiell ut.

— Regelen er at vårt ansvar stopper med veggen. Huset er huseiers ansvar. Men dette høres ut som et grensetilfelle. Gi meg litt tid, sier Altmann.

Etter kort tid ringer han tilbake:

— Denne saken er spesiell og derfor må vi vurdere den spesielt. Skaden på huset er jo en slags følgefeil. Kunden må derfor gå til sitt forsikringsselskap. Deretter må selskapet kreve regress fra oss. Hvis ikke forsikringsselskapet vil det, må kunden sende et brev til oss. Så skal dette løse seg, sier Altmann.