Den til vanlig så taletrengte lederen for Sørlandsbenken opererer nå med gammeldags tastetelefon, og gjør alle notater på papir.

— Det er bare så utrolig interessant! Om kvelden kan jeg nesten ikke vente til det blir morgen, for jeg gleder meg sånn til neste dag, sier stortingsrepresentanten fra Vest-Agder.

- Jeg føler meg utrolig privilegert som får gå på dette kurset, sier Åse Michaelsen. Foto: Tone Sandberg

Det hun fryder seg over er sjefskurset på Forsvarets høgskole der hun tilbringer tre intense måneder i selskap med ledere for ulike forsvarsgrener og toppsjefer for offentlige og private virksomheter.

Verden i endring

Og mens debatten raser om Mulla Krekar, terrortrusler, asylbarn og menneskerettigheter, sitter Åse Michaelsen oppslukt av detaljene i det store bakteppet med grenseoverskridende konflikter, cyberkriminalitet, teknologisk sårbarhet og geopolitiske strategier.

— Verden har endret seg radikalt bare det sist året, sier Michaelsen, og snakker på inn- og utpust om Russland, Ukraina og IS. Hun sveiper innom nordområdene, USA og Asia, forteller om nyervervet innsikt i norske militæranlegg, og ser fram til reiser til Pentagon og Nato-hovedkvarteret i Brussel.

— Og nå må også Fremskrittspartiets syn på forsvars- og sikkerhetspolitikk endres?

— Jeg legger partipolitikken litt på hylla nå. Jeg konsentrerer meg om kompetanseinnhenting, og på å skaffe meg et bredere perspektiv på Norges rolle i Nato, trusselvurderinger og det geopolitiske klimaet. Men det skal komme noe produktivt ut av det når jeg er ferdig med kurset, for det blir mitt ansvar å bringe kunnskapen nedover i systemet slik at flere får del i den.

Offline

— Vi på Stortinget må som lovgivere forstå vår rolle i dette bildet, og kunnskap er viktig for at vi skal kunne fatte de rette vedtakene, sier hun.

Men det er langt fra all kunnskap hun får lov til å dele, og når hun må legge bort alle dingser som kan kobles til nettet, har det sin soleklare grunn.

— Det er en trussel å være tilgjengelig og pålogget hele tiden. Man lager seg selv til et mål for dem som ønsker å misbruke informasjon. Akkurat det har jeg vært bevisst på lenge, men den største omstillingen har vært å gå over til en gammeldags tastetelefon!

Ekte budskap

- Er du blitt mer engstelig etter det du har fått vite i lukkede rom?

— Det er et veldig godt spørsmål. I begynnelsen tenkte jeg «wow, her skal vi brytes ned for så å bygges opp». Men nå er det heller som om mange brikker faller på plass. Jeg er nok ikke blitt mer engstelig, men har fått et faktaforhold til realitetene. Når du bare har mediebildet å forholde deg til, får du et filtrert budskap. Her er det ekte.

Men om jeg må svare ja eller nei på spørsmålet, svarer jeg nei. Jeg er overbevist om at vi har det som skal til, og er så bevisste på våre mangler at vi er kjappe til å snu oss rundt og få ting på plass når det trengs.

Og det er nettopp der vi har et ansvar som stortingsrepresentanter - å få ting på plass.

Sightseeing

Onsdag fulgte Åse Michaelsen Stortingets spørretime fra publikumsgalleriet. Sammen med de omlag 30 kursdeltakerne, var Michaelsen på omvisning, men forlot salen like før finansminister Siv Jensen holdt sin omdiskuterte orientering om synet på menneskerettighetsbrudd.

- Rykker det ikke litt i politikernerven?

— Joda! Men når media tar kontakt henviser jeg til min vara, Kjell Ivar Larsen. Jeg har tenkt å holde min sti ren disse ukene, sier Michaelsen. Ellers tar hun bare turen til Stortinget for å gå i treningsrommet.

Hun får ikke holdt seg oppdatert på nyhetsbildet gjennom dagen, og først klokken 21 forsøker hun å få med seg siste nytt på tv.

På Sørlandsbenken er det Høyres Svein Harberg som leder troppene i Michaelsens fravær.

— Jeg har ikke hatt tid til å møte dem en gang. Det sier litt om hvor oppslukt jeg er!