Det sier ordfører Arne Thomassen (H) til Fædrelandsvennen. 2015 blir det store kommunereformåret, og Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv S. Lund advarer mot å gjøre Lillesand, Grimstad og Birkenes til et «lite, distraherende tyngdepunkt» på bekostning av to nye storkommuner, nemlig Kristiansand og Arendal.

— Dette er en veldig interessant og spennende debatt, men jeg merker nå en uro blant befolkningen i vår kommune, sier Arne Thomassen.

— Undersøkelser viser at folk synes de har det de trenger nå, og vil vite hva som er fordelen med å bli større. Nå er det helt avgjørende at Kristiansand begynner å bli rause med oppgavefordeling, for hvis alt blir sentralisert i der, er det ingen vits, fortsetter han.

Favorittmodell

Å slå seg sammen med Grimstad og Birkenes er et av flere alternativer Lillesand vurderer, men Thomassen sa i vår at knutepunktmodellen var hans favoritt. Det gjør han ikke nå:

— Det er litt for tidlig å flagge et standpunkt. Nå skal vi diskutere kommunereformens oppgavefordeling utover vinteren, parallelt med at kommunene i Knutepunkt Sørlandet utreder et samarbeid, sier han.

Samtidig ser Thomassen at muskelfleksing i øst, gjør det vanskelig å fortsette i det små:— Hvis Arendal, Grimstad og flere kommuner i Østre-Agder går sammen, da er mye av løpet kjørt. Lillesand og Birkenes blir for smått i den sammenhengen, sier han.

— Det er Lillesand som har lansert tanken om å gå sammen med Birkenes og Grimstad fordi de ønsker å ha flere utganger, sier ordfører Arild Windsland (H) i Birkenes. Også han merker seg at det er igangsatt spennende prosesser lenger øst:

Store tanker

— Flere og flere tenker store tanker, sier Windsland, som allerede i vår poengterte at landsdelen er avhengig av et sterkt Kristiansand. I dag vil han ikke formulere en bastant mening:

— Vi er i en utredningsfase, og alle tanker må tenkes før vi konkluderer. Men jeg føler at Kristiansand har konkludert litt for tidlig. Det er viktig at ingen små føler de blir spist av de store, presiserer han.

— Samtidig er det viktig å være fremoverlente, og Birkenes skal gå positivt inn i en ny kommune. Vi har stedskvaliteter i haugevis og skal markedsføre oss så det suser, forsikrer han.

Men han mener avtroppende politikere gjør prosessen litt tregere:

— Både Arendal, Grimstad og Kristiansand bytter ordfører i år, det samme gjør Aust-Agder fylkeskommune. Det gjør at de som skal være lokomotiver står litt på vent, sier han.

Antonsen taus

En av de som trekker seg er Grimstads ordfører Hans Antonsen (V), og han skriver på sms følgende kommentar til Sverdrup Lunds utsagn: «Dette har Bjørgulv ment siden 2012, og jeg har deltatt i debatten om kommunestruktur omtrent like lenge. Ser ingen grunn til å gå en ny runde om det nå, her er det ikke noe nytt».

Men for de som stiller til valg til høsten, fortoner det seg annerledes, og Arne Thomassen lover å ha standpunktet klart til valgkampen.

— Dette spørsmålet vil i aller høyeste grad påvirke valgkampen. Her blir det tøffe tak!, sier han.

Også Arild Windsland er innstilt på en ny periode, og om han blir listetopp blir avgjort på nominasjonsmøtet 26. januar.