KRAFIG REDSKAP: 25 tonn brøytebil pløyde seg gjennom snøskavlene på fylkesvei 45. Men selv denne må gi seg når snøskavlene legger seg like høye som bilen. Foto: Johs Bjørkeli
Geir Uppstad sier det ikke nytter med plog hvis snøfonnene blir høyere enn lastebiltaket. Foto: Johs Bjørkeli
Eierne av parkerte biler ble forsøkt kontaktet da veien ble stengt. Foto: Johs Bjørkeli

Fædrelandsvennen møtte brøytebilsjåfør Geir Uppstad (23) ved Blåsteinsåne ved Bjørnevatn i Valle lørdag formiddag og ble med innover fylkesvei 45. Da var det et lite opphold i uværet. Store snømengder som skaper fare for ras over veien, liten storm i morgentimene og et varsel om full storm fra ettermiddagen gjorde at stenging av fylkesvei 45 var nødvendig.

Prøvde å ringe

Veibommen var allerede stengt, men Uppstad skulle en tur inn til hytteområdene for å se om de som eide to parkerte biler var klar over at veien ville bli stengt på ubestemt tid. Han og Vegvesenets folk hadde fått ut fire biler noen timer tidligere.

Ved fylkesgrensa mot Telemark er det ingen respons fra de hyttene som er å se ved parkeringsplassen når brøytebilen stanser og tuter.

— Her er ingen mobildekning, men Vegvesenet har fått bilnumrene og vil prøve å ringe dem likevel, sier Uppstad.

Ingen mobildekning

Overingeniør Pål Arnfinn Haugen ved Statens Vegvesens kontor i Valle bekrefter at han har prøvd å få tak i eierne av bilene via telefon.

— Men det er helt håpløst når mobildekningen stort sett er borte langs hele Bjørnevatn og Tjønnesvikvatnet på telemarkssida. Det må det snart bli gjort noe med. Det ville være en trygghet både for oss og veifarende i uværet, samt for hyttefolket, sier Haugen.

28 sekundmeter

— Nei, veien blir nok ikke åpnet igjen før mandag. Det er meldt 28 sekundmeter vind i området i ettermiddag. Så sterkt et vindvarsel her kan jeg aldri huske å ha sett, sier den erfarne veimesteren.

— I slik en sikt er det helt umulig å se noe som helst. Jeg er aldri redd når jeg kjører brøytebil, men det er jo umulig å kjøre i blinde, sier brøytebilsjåfør Geir Uppstad.

Plog nytteløst

Når veien nå blåser igjen, kan den ikke åpnes igjen uten innsats fra snøfresere.

— Nytter ikke med plog når snøfonnene er høye som lastebiltaket, sier Uppstad.