Påskeliljer i snø. Et bilde på den kalde våren, tatt av Kristin Espegren i Vennesla lørdag Foto: Kristin Espegren

— Tar du sommeren på forskudd, så kan du i grunnen bare ha det så godt. Det er ikke uvanlig med variabelt vær i april. Det var akkurat likt i fjor, sier Kristen Gislefoss.

Varsler tørre og milde somre på Sørlandet

Kaldt i hele Skandinavia

Venneslas store sønn er vakthavende meteorolog når Fædrelandsvennen ringer og vil ha en liten epistel om dagens vær.

To grader og snøstorm er ikke akkurat det folk på Sørlandet liker å tenke på som vårvær.

Da skal det helst være varme femten; vi skal myse mot sola, kaste ullstillongsen og bli røde på nesa. Men det blir en stund til, ifølge meteorologen.

— Ingen antydning til noe varme med det første, slår Gislefoss fast. - Værtypen med byger og kaldluft ligger over hele Skandinavia nå, forteller han.

Noen timer før hadde jeg faktisk vurdert å ta fram bikinien.

- Det hølja ned

Reidun Kjempekjenn fra Froland fanget øyeblikket da snøen dalte ned lørdag, og la ut bildet på fotodelingstjenesten Instagram.

— Det var så fint fra morgenen av. Jeg var på besøk hos svigerfar på aldersheimen da jeg så ut av vinduet - plutselig var det snøstorm. Det hølja ned. Men det gikk fort over, sier hun.

Påskeliljer i snø. Et bilde på den kalde våren, tatt av Kristin Espegren i Vennesla lørdag Foto: Kristin Espegren

Meteorolog Gislefoss forklarer aprilkulda med følgende fenomen — som altså er mer normalt enn unormalt:- Det som skjer er at vi har veldig kald polarluft med bygevær. Siden det er så kaldt i atmosfæren, danner det seg lokale byger. Partiklene består av snø, nedbøren kommer som en blanding av sludd og sprø hagl, og så smelter det raskt på bakken. For det blir jo ikke liggende. Sola smelter det vekk, påpeker han.

Ikke bikinivær ennå

Kristin Espegren tok også bilde av snøværet. Hun var på besøk hos foreldrene på Voreland, like nord for Vennesla, da bakken plutselig ble hvit.

— Noen timer før hadde jeg faktisk vurdert å ta fram bikinien, siden været var så deilig, forteller hun.

Kristen Gislefoss oppfordrer oss alle til å smøre oss med en god dose tålmodighet i påvente av varmere vårvær.

— Folk er alltid så utålmodige. Det skyldes vel at vi har hatt en mild periode, og så føles denne værtypen kald igjen, konstaterer han.