Marte Olsbu (t.v) blir etterfulgt av Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø når Norge skal kjempe for gull i mix-stafetten på VMs åpningsdag torsdag. Foto: NTB Scanpix

Første mesterskapsøvelse er torsdagens mix-stafett, og det norske laget består av Tiril Eckhoff, brødrene Tarjei og Johannes Thingnes Bø foruten Marte Olsbu.

Hun går første etappe:

— Det blir veldig spennende. Jeg gleder meg veldig. Det blir stas å gå med de tre andre, sier Marte Olsbu på dagens pressekonferanse i Holmenkollen.

- Mine beste muligheter

Og det er ingen tvil om at Norge går for medalje.

Marte Olsbu (t.v) blir etterfulgt av Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø når Norge skal kjempe for gull i mix-stafetten på VMs åpningsdag torsdag. Foto: NTB Scanpix

— De to stafettene er de to beste mulighetene mine til å vinne medalje, sier Johannes Thingnes Bø, kanskje Norges største VM-favoritt individuelt.- Det er et veldig sterkt lag, sier Morten Aa Djupvik, idrettssjef i Norges Skiskytterforbund.

Sjuendeplass som best

I sin andre sesong på elitelandslaget, har Olsbu etablert seg som en av de aller beste. Hun har 7. og 11. plass som i verdenscupen som best denne sesongen.

Likevel tror Ola Lunde, skiskytterekspert i NRK, at det ikke var gitt at Olsbu skulle få gå.

— Synnøve Solemdal har hevet seg og gjort noen fantastiske etapper på stafett. Det er ikke overraskende at de valgte Marte, men det var kanskje litt mer diskusjon rundt uttaket på dame- enn på herresiden, sier Lunde til NRK.

Birkeland vraket

Norge vant mix-stafetten i samtlige VM og OL fra 2011 til 2014 før det ble bronse i fjorårets VM.

Olsbu går første etappe, Eckhoff andre, Thingnes Bø tredje og Tarjei Bø fjerde.

Det betyr at Birkenes-gutten Lars Helge Birkeland som ventet ikke får gå åpningsøvelsen i VM, det gjør heller ikke kona hans Fanny Horn Birkeland.

To skytinger på hver etappe

Mixed-stafett lagene består av to kvinner og to menn, som går henholdsvis 6 km og 7,5 km. Alle skal gjennom to skytinger (liggende - stående). Fem blinker skal ned, og løperne har åtte skudd til rådighet. De tre siste skuddene må lades enkeltvis. Strafferunden er på 150 meter for hver blink som ikke er nede etter åtte skudd