ARENDAL: — Et annet forbilde er 15 år gamle Juliane Asdal fra Tromøy, sa Jens Stoltenberg halvveis ute i nyttårstalen sin. Statsministeren fortalte at regjeringen skulle fremme lovforslag som forby hets på nettet. Dette kommer blant annet som resultat av at Juliane og andre har engasjert seg.

Se video øverst i saken!

Engasjert

Hjemme i kjellerstua på Tromøy utenfor Arendal satt Juliane sammen med familien sin og fulgte tv-sendingen. De hadde på forhånd fått et hint om at hun kunne bli nevnt.— Man blir litt stolt, sier hun.

- Er det gøy?

— Joda. Litt rart, svarer hun.

Juliane sier ikke så mye når hun snakker om seg selv. Men med en gang vi spør om kampanjen hennes, våkner engasjementet.

— Det er veldig bra at vi har kommet så langt. Det viser at voksne i Norge lytter til ungdommen, sier hun.

Juliane engasjerte seg mot mobbing fordi hun har mange venner som har kjent dette på kroppen. Hver tiende ungdom i Norge har blitt mobbet. Spesielt blant jenter skjer mye av dette på nettet. Juliane orket ikke å se på hetsen, og valgte å engasjere seg. (Les mer under bildet)

HØRTE TALEN: Familien Asdal samlet i tv-stua for å få med seg nyttårstalen, der Juliane (nærmest tv-en) ble hyllet. Pappa Fred Arthur, søstrene Jenny og Johanne og mamma Gro. Foto: Jon Anders Skau

Møtte ministerHun opprettet Facebook-siden "Mobbing Dreper", og gjennomførte aksjonen "Stop It" i høst, der 1.400 ungdommer engasjerte seg. Mange hundre skrev "Stop it" på innsiden av håndleddet sitt, og postet bildet på Facebook.

— Det er symbol på det mange gjør etter å ha blitt mobbet, nemlig selvskading. Ved å skrive der ville vi ha et bånd som stoppet folk fra å gjøre, forklarer Juliane.

Hun tror ikke det går an å stoppe mobbingen.

— Men det kan få flere til å si ifra, og kanskje stopper vi noen. Hvis vi stopper en mobber, så er det en annen som slipper å bli mobbet, sier den engasjerte 15-åringen. Hun har fått mye oppmerksomhet som følge av kampanjen, og besøkte i høst justisminister Grete Faremo på Stortinget. Der fikk hun høre om lovforslaget som skal komme.

— Det er et steg i riktig retning om vi får fjernet en del av mobbingen som skjer på nettet, sier hun. Juliane skal snart holde et nytt foredrag på skolen sin, Arendal Internasjonale skole. I tillegg jobber hun og en venninne med å finne et nytt prosjekt som kan engasjere på samme måte som "Stop It".

— Det nytter å engasjere seg, sier hun.