ALTERNATIV TIL HOVDEN: Til Høgås fra kystkommunene er det ikke mer enn én drøy times kjøretur før man er fremme på hytta. Området er ikke for de som vil stå alpint, men derimot er det mange mil oppkjørte langrennsløyper. ILLUSTRASJON: DRAG AS
accamera_1.jpg
HØGÅS HYTTEFELT: 70 tomter er godkjent og over 30 hytter er solgt og bygd her. Foto: Frode Lindblom
STORT LØYPENETT: Fra Høgås skianlegg kan du velge mellom ulike løyper. Ifølge utbyggerne er skiløypene avgjørende for hyttesalget. Foto: Frode Lindblom

EVJE OG HORNNES: For seks år siden begynte grunneier og utbygger Trygve Jokelid planleggingen av Høgås hyttefelt. Av 70 godkjente tomter, er 30–40 solgt de siste fem årene.

I samme område har mandalitten Robert Helle nå 62 ferdig regulerte tomter gjennom Takåsen hyttefelt, rett ved Store Stangevann.

Moderne hytter

Etablerte Hovden, Brokke, Bortelid og Ljosland, får nå konkurranse.

— Det var lite hytter her oppe da jeg begynte. Det var kun noen få enkle hytter som lå spredt. Nå har vi et stort område under utvikling med vei til hytta, vann, strøm og kloakk, forteller Jokelid.

Flere har de siste årene fått øynene opp for Høgås, som ligger noen kilometer før Gautestad, på heia nordøst for Evje sentrum. Dette er et populært turområde i 500-meters høyde, spesielt om vinteren, snøsikkert og med mange kilometer oppkjørte løyper. Et miniskitrekk er også snart i drift.

Sentralt

— Høgås ligger veldig sentralt, og er like fint sommer som vinter, sier Helle om sin langsiktige hyttesatsing i Evje og Hornnes kommune.

Snekkeren fra Mandal mener dessuten markedet for hytter i prisklassen 4-5 millioner er kraftig mettet, og viser til Hovden som i en årrekke har opplevd en kraftig vekst i fritidsboliger med høy standard.

Helle sier hans hytteprosjekt i første rekke henvender seg til småbarnsfamilier som ønsker å realisere sin hyttedrøm i en langt mer gunstig prisklasse.

Kan bygge selv

— En tomt inkludert materialer ligger på 1,38 millioner. Alt, inkludert oppsetting, vil en hytte ligge på 2-3 millioner, forteller Helle.

Jokelid selger tomter fra 300.000 til 500.000 kroner. En halv million mener han er helt i grenseland.

— Kjøperne kan velge om de vil bygge selv, sier Trygve Jokelid.

- Hvem er kjøperne på Høgås?

- Flere kristiansandere

— Etterspørselen er hovedsakelig folk fra Kristiansand og Vennesla, men også Lillesand. Vi har også noen fra Arendal og Stavanger-området, forteller Jokelid.

- Hvorfor vil de til Høgås?

— Avstanden. De vil ikke ha så lang kjørevei til hytta, og de oppgir også skianlegget på Høgås som avgjørende for valget. De vil gå rett fra hytta og ut i løypene.

Eiendomsmegler Bjørn Dahl Moe i Exbo har hyttemarkedet i Setesdal som sitt ansvarsfelt. Han sier det fortsatt er mest aktivitet rundt de fire alpinstedene Hovden, Brokke, Bortelid og Ljosland, men opplever også at andre aspekter har betydning for hyttekjøp.

— Reiseavstand spiller inn for valget. Folk som ikke ønsker mer enn én times kjørevei til hytta, velger Evje. Evje har flere hytteområder. De eldre er på Abusland og Fjellestad, mens nyere er Gautestad og Høgås, sier Moe.