KRISTIANSAND: — Det er store forskjeller på fellesmøtene fra landsdel til landsdel. Kristiansand er jo ikke så veldig langt fra å være beltespenna i bibelbeltet, og her er det alltid en voldsom oppslutning, sier pastor Egil Svartdahl.

ANGER: Pastor Egil Svartdahl er hovedtaler på Fellesmøtene i Kristiansand Domkirke denne uka. Torsdag oppfordret han tilhørerne om å føle på anger og be om tilgivelse. Foto: Tore André Baardsen

Predikanten er hele denne uka hovedtaler under Fellesmøtene i Kristiansand Domkirke. Hver kveld fra tirsdag til søndag fylles byens hovedkirke, av folk fra ulike menigheter og av folk som ikke er kirkegjengere til vanlig.— For meg er det nesten som 17. mai og julaften på en gang og komme til Kristiansand på Fellesmøtene. Det er fantastisk å se engasjementet til alle menneskene som er involvert i dette, sier Svartdahl til Fædrelandsvennen.

Dobbeltmoral

Den kjente tv-pastoren har selv jobbet som forstander for Filadelfia Kristiansand i flere år, og kjenner godt de tradisjonsrike Fellesmøtene fra den gang.

Men selv om han er begeistret for det store og aktive kristenlivet på Sørlandet, ser han også utfordringer blant byens kristne.

— En utfordring i Kristiansand er at det ikke bare er god moral. Det kan tendere til dobbeltmoral, sier predikanten.

— Noen kristne gjør synd til et problem som andre har. Det er viktig å erkjenne at synd er et problem jeg også har. Et problem alle har.

Intensjonen med Fellesmøtene er, i tillegg til å bygge samhold mellom ulike menigheter, å invitere inn dem som ikke vanligvis går på kristne møter.

- Virker avskrekkende

ANGER: Pastor Egil Svartdahl er hovedtaler på Fellesmøtene i Kristiansand Domkirke denne uka. Torsdag oppfordret han tilhørerne om å føle på anger og be om tilgivelse. Foto: Tore André Baardsen

Egil Svartdahl tror at fasadebygging hos kristne er med på å støte fra seg dem som står utenfor.— Oppfatningen hos mange ikke-kristne er at de kristne tror de er bedre enn andre. Selv om det ikke trenger å være sant, gjør det terskelen høyere for folk å komme inn på kristne møter. Hvis kristne menigheter fremstår som de vellykkedes forsamling, virker det mer avskrekkende enn inkluderende, sier han.

Erik Albert er nyvalgt leder for Fellesmøtene. Han ble selv kristen på ungdomsskolen, og opplevde ikke å bli holdt utenfor. Men han mener likevel Oslo-pastoren har et poeng.

— Han er inne på viktige momenter. Mitt første møte med kristne var godt, men jeg er klar over at mange som var i min omgangskrets opplevde dette annerledes, sier Albert.

Enorm oppslutning

FULLT: Kristiansand Domkirke fylles denne uka hver eneste kveld under de tradisjonsrike Fellesmøtene. Hovedtaler Egil Svartdahl engasjerer de fremmøtte. Foto: Tore André Baardsen

Komitélederen er overveldet over oppslutningen over fellesmøtene så langt, og er forberedt på at noen oppmøtte må bli stående under siste møte på søndag.— Jeg kan aldri huske at det har vært så fullt på de første møtene tidligere. Og det kommer gjerne flere og flere utover uka, sier han.

I fjor var rundt 6500 mennesker innom på Fellesmøtene i Domkirka.

Under torsdagens Fellesmøte var det knapt en benkemeter ledig, mens forsamlingen ble ledet gjennom lovsang og vitnesbyrd.

Svartdahls røde tråd gjennom ukas møter er nåde. Torsdag talte han om anger og tilgivelse.

— På kort sikt angrer vi mest på de onde tingene vi gjør, mens i et lengre perspektiv angrer vi mer på det gode vi ikke gjorde. Jeg tror det er viktig å føle på anger, for å kunne tilgi oss selv og for å få tilgivelse.