Geir Stangeland overtar som fylkeslege i Vest-Agder etter Kristian Hagestad. Foto: Erling Slyngstad Hægeland

— Det er med blandende følelser, innrømmer Hagestad som nesten to år på overtid går over i pensjonistenes rekker i en alder av 68 år. Siden 1991 har han vært sjefen for embetet som har kontrollert om helsetjenestene sørlendingene har fått er i tråd med forsvarlig faglig praksis, lovverk og regler. Med sine 23 år i sjefstolen, er han den lengst sittende fylkeslegen som tjenstegjør i dag i Norge.

Årsaken til at han ikke sluttet ved fylte 67, var at han fortsatt hadde oppgaver han hadde lyst til å fullføre.

Sette strek

— Men til slutt må man bare sette strek, sier Hagestad. Han ser fram til å gjøre som dikteren Tarjei Vesaas svarte da han ble spurt hva han gjorde når han ikke hadde noe å gjøre: Eg sit no mest og glor.

Roret overlater han nå til Geir Stangeland, som for tiden er assisterende fylkeslege i Oslo og Akershus. Stangeland har flere år bak seg som assisterende fylkeslege i Vest-Agder, og har også vært smittevernlege på Sørlandet sykehus samt samhandlingskoordinator for Helse Sør-Øst.

— Hvordan blir det å bli fylkeslege i en situasjon hvor landsdelen skal bestemme seg for ny sykehus- og helsestruktur fra 2030?

— Det blir utrolig spennende og jeg gleder meg. Vi skal jo ikke styre helsetjenesten, vår oppgave er å sjekke at det blir bra, sier Stangeland.