— Den blå-blå regjeringen er helt klart ute etter å tvinge dette gjennom, og de har dårlig tid. Dette er en tvungen prosess, sier ordfører Jon-Rolf Næss (Ap) i Bykle kommune.

Han var sammen ordførere og politikere i Setesdalskommunene samlet på Bykle Hotell for å høre Fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder og leder i Aust-Agder Høyre Arne Thomassen fortelle om regjeringens ønske for en prosess mot kommunereform.

Regjeringens ønske er at reformen skal vedtas i 2017 - før neste Stortingsvalg - og at den i praksis skal tre i kraft senest 1. januar 2020. Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Skummelt

Det får Setesdals-ordførerne til å reagere. Spesielt hastverket regjeringen virker å ha bekymrer Bykle-ordføreren.

— Den bekymrer meg veldig. Vi har aldri sett maken til omfattende reform her til lands. Dette skal de ha ferdig i løpet av denne fire-års periode, det er tydelig, slik at det ikke er mulig å reversere. Det er skummelt, sier Næss.

Fylkesmann Øystein Djupedal innledet sitt innlegg med å si at dette er et av de vanskeligere temaene han har opplevd i sin politikerkarriere, på grunn av uenigheten rundt temaet.

Et ekspertutvalg har anbefalt at de nye kommunene bør ha minst 20.000 innbyggere. Målet er at Norge skal ned til hundre kommuner fra dagens 428. ## Høster erfaringer fra Danmark

Djupedal ønsker å invitere ordførerne i fylket med til Danmark, for å høste erfaringer fra landet som gjennomgikk en lignende reform i 2007. — Erfaringene vil være verdifulle. I Danmark har det blir betydelig færre politikere, men mye mer profesjonalisert, sa Djupedal i sitt innlegg.

Leder i Aust-Agder Høyre, Arne Thomassen, har troen på at en kommunereform vil styrke lokaldemokratiet.

Samtidig ser han at utfordringene er større i Setesdalen enn andre steder.

— Jeg oppfattet at folk forstod regjeringens tanke bak dette. Det er en spesiell utfordring i Setesdal med de store avstandene og de store kraftmidlene som de har spart opp gjennom mange år. Men det er viktig nå at de går i dialog og tar tak i saken, sier Thomassen.

— Hva tenker du om at ordførerne føler seg tvunget til denne prosessen?

— Det er jeg sterkt uenig i. Man må tenke på de tjenestene man skal yte til innbyggerne, sier han.

Føler seg tvunget

Ordfører Leiv Rygg (Sp) i Bygland er fortsatt svært skeptisk til en kommunereform.

Vi vet jo ikke hva vi skal gjøre!

— Det er jo helt fantastisk at man skal starte en kommunereform uten å ha klart hva oppgavene til kommunen skal være. Vi vet jo ikke hva vi skal gjøre! sier en engasjert Rygg.

Rygg sier han i likhet med ordførerkollegaen i Bykle føler seg tvunget til å gjennomgå en prosess.

— Slik det ser ut nå kommer man til å gjennomføre en kommunereform. Da nytter det ikke å sette seg ned og blånekte. Det fører ikke til noe godt, sier Rygg.

— Det viktigste her er å sette innbyggerne i sentrum. Det er de vi jobber for, sier ordfører Bjørn Ropstad.