Stein Roger Sordal (t.v.) spilte sammen med Tom Hugo Hermansen under Skeive Sørlandsdager lørdag, til et litt annet publikum enn de har hatt på utallige konserter under Sommer på Torvet. Foto: Steinar Vindsland
Leder av LLH Sør, Lene Tønnesen, var fornøyd med Skeive Sørlandsdager selv om antall oppmøtte i paraden ikke var fullt så stor i rekordåret 2013. Foto: Steinar Vindsland
Fpus første nestleder i fylkeslaget, Theodor Brandon Helland, sørget for politisk støtte til arrangementet Skeive Sørlandsdager lørdag. Foto: Steinar Vindsland
Brita Møystad Engseth var glad for å være konferansier under Skeive Sørlandsdager i Kristiansand, byen hvor hun fant sin første jentekjæreste. Foto: Tore André Baardsen
Skeiv ungdom feiret 10 års jubileum. Foto: Tore André Baardsen
Fargerik i en hver forstand er paraden under Skeive Sørlandsdager. Foto: Tore André Baardsen
Fargerik i en hver forstand er paraden under Skeive Sørlandsdager. Foto: Tore André Baardsen
Stolt transperson. Foto: Tore André Baardsen
Fargerik i en hver forstand er paraden under Skeive Sørlandsdager. Foto: Tore André Baardsen
Utvetydig budskap under paraden. Foto: Tore André Baardsen
Fargerik i en hver forstand er paraden under Skeive Sørlandsdager. Foto: Tore André Baardsen
Solt både som artist og homofil: Popmusikeren Tom Hugo Hermansen. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg har fått masse positive reaksjoner, og jeg håper dette kan hjelpe minst en person på Sørlandet til å stå fram, sier Hermansen.

Det var en ganske annen stemning på Torvet i Kristiansand lørdag enn han er vant til som medlem av poporkesteret RadioJam, som har spilt for tusenvis under arrangementene Sommer på Torvet. Denne gangen spilte han sammen med de samme musikerne, men publikum var vesentlig mindre opptatt av alkoholkonsum.

Les mer:

Skeive

Skeive sørlandsdager arrangeres av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner Sør, og leder Lene Tønnessen var svært fornøyd med oppmøte og arrangement.

— Dette er veldig bra, selv om vi kanskje ikke var fullt så mange som i fjor, sier hun og synes spesielt det var hyggelig at Tom Hugo deltok både med å synge, gå i toget og stå fram i Fædrelandsvennen.

Les mer:

Fpu

Pris satte hun også på initiativet fra Fpu Vest-Agder, om å samle politiske partier til stand sammen med LLH. 1. nestleder Theodor Barndon i Fpu legger liberalismens grunnprinsipp til grunn for ungdomspartiets støtte til LLH:

— Individets frihet, at alle skal ha like rettigheter, forteller han.

— Men moderpartiet har ikke fullt så uforbeholden støtte til homobevegelsens saker?

— Nei, de har en vei å gå, men det går riktig vei, sier Barndon.

Nei fra Krfu

Også Auf, Venstre og SV hadde politiske stands. I følge Tønnessen takket Krfu nei til å delta, mens Unge Høyre aldri svarte på henvendelser og heller ikke stilte lørdag.

Amnesty International markerte også solidaritet med egen stand og det samme gjorde Agder Fotballkrets, samt ansatte ved Sørlandet sykehus som tilbød gratis testing for kjønnssykdommer..

Konferansier var Brita Møystad Engseth, kjent fra flere tv-kanaler og sin kunnskap om film, og er nyvalgt nestleder i moderorganisasjonen LLH.

— Jeg ble lesbisk i Kristiansand, denne «syndens pøl», mens jeg gikk på Agder distriktshøgskole, sier hun og minnes sin første jentekjæreste fra 1985. ## Skjellsord

— Hvorfor trengs dette arrangementet ennå?

— Blant annet fordi «homo» fortsatt er det verste skjellsordet man kan bli utsatt for i skolen og i ungdomsgjenger, sier Møystad Engseth.

Etter at Tom Hugo hadde fremført en håndfull låter på Torvet, fant han sin plass i paraden:

— Jeg føler jeg må gjøre mitt for at samfunnet skal bli littegrann bedre. Fortsatt møter jeg folk som, selv om de vet om min legning, sier at de ikke har noe problem med meg, men at de ikke liker homoer. Sånne resonnementer skjønner jeg ikke noe av, ler han i sensommersola meds regnbuefargede flagg vaier i fønvinden og han håper han kan være til inspirasjon for noen.

Etter paraden åpnet den ferske fotoutstillingen «Se meg» produsert av og for Skeiv Verden. Den er kun vist i Oslo under EuroPride før.

Og på kvelden arrangeres skeiv disko på Caledonien.