— Da jeg så brevet, tenkte jeg med en gang at det kunne være mitt. Dette er kjempegøy, sier Jan Kenneth Hansen (34).

På begynnelsen av 90-tallet sendte kristiansanderen ut mengder med flaskepost fra danskeferjene som trafikkerte mellom Kristiansand og Hirtshals. Det ble mange turer over Skagerrak, siden faren hans bodde i Danmark, mens moren bodde i Norge. Flasker med brev ble jevnlig «postet» i havet.

Men han fikk aldri svar. Før i mars i år.

Funnet etter 22 år

Etter at stormen «Kyrre» hadde herjet i Nord-Norge, fant Kjell Arne Halmøy (63) ei glassflaske med et brev i fjæra på øya Tinden i Øksens kommune i Vesterålen. Brevet var skrevet på en papirpose.

Halmøy tolket innholdet til å være: «Hei!!! Jeg er en gutt på 12 år og heter Jon K...»

Resten av innholdet var nærmest uleselig, men det var oppgitt et telefonnummer. Nummeret ble sporet til Kristiansand, men eieren av det kunne opplyse om at han kun hadde hatt nummeret i fem år.

Flaskepostfinner Kjell Arne Halmøy. Foto: Redningsselskapet

Halmøy tok deretter kontakt med Fædrelandsvennen, og det ble publisert en sak med en etterlysning.

— Fikk gåsehud

Da Jan Kenneth Hansen leste saken og så bildet av brevet, ble han overbevist om at det var han som var forfatteren av flaskeposten.

— Jeg har aldri skrevet særlig pent, og jeg kjente igjen skriften min. Jeg husker også at jeg klusset over brevene mange ganger. Vi skrev ofte brevene på spyposer, sier Hansen.

Han kontaktet flaskepostfinner Kjell Arne Halmøy, for å sjekke hvilken type flaske brevet var oppbevart i.

— Da han fortalte om størrelsen på flaska, fikk jeg gåsehud. Det var slike glassflasker vi kastet over bord, 0,25 liters brusflasker som det kun var mulig å kjøpe i Danmark.

Det eneste Hansen ikke har klart å finne informasjon om, er telefonnummeret som var oppgitt i brevet. Trolig tilhørte nummeret moren hans, som nylig døde.

- Ring meg

Hansen var 12 år i 1992. — Vi syntes det var spennende å kaste ut flaskeposter fra ferja, og vi drev vel på med dette et par år. Vi kikket alltid på klokka før vi lempet dem over bord, for å forsikre oss om at vi var var halvveis over Skagerrak. Jeg skrev stor sett bare: Jeg er en gutt på så og så mange år. Ring meg hvis du finner denne flaskeposten, forteller 34-åringen.

Vil møte avsenderen

Flaskepostfinner Kjell Arne Halmøy synes det er utrolig at flaskeposten har "overlevd" i havet i over 20 år.

— Det er helt sprøtt at glassflaska ikke er ødelagt, og at strømmen førte den helt opp til oss. Jeg lurer på hvor denne flaska har vært i alle disse årene, sier han.

— Dette er jo et bevis på at nåla i høystakken kan finnes, poengterer 63-åringen, som har vært spent på om det var mulig å finne avsenderen med såpass lite og mangelfull informasjon.

Nordlendingen synes det var moro å få kontakt med flaskepostsender Jan Kenneth Hansen.

— Vi hadde en veldig fin samtale. Jeg har invitert ham nordover, slik at han kan se hvor flaska ble funnet. Jeg har et ønske om at vi skal treffes en gang. Avsender og finner bør jo møtes, sier Halmøy.