— Han blir sendt ut en av de nærmeste dagene. Det er ikke mer å gjøre nå, sier mannens advokat Øyvind Aas.

Mandag formiddag samlet rundt 150 personer seg foran rådhuset i Kristiansand for å vise sin støtte til familien og for å vise at de er uenige i avslaget på oppholdssøknaden.

Familien Estanegzai kom til Norge for snart seks år siden. Faren kom først til landet tre år senere. Han har ikke fått oppholdstillatelse. Natt til søndag kom politiet på døren og vekket familien. Faren ble tatt med av politiet til utlendingsinternatet på Trandum nord for Oslo. Der venter han på å bli sendt tilbake til Afghanistan.

— Det skjer en av de nærmeste dagene. Han har fått endelig avslag. Vi klaget på avslaget, men nådde ikke frem, sier Aas.

Han forteller at avslaget fra Utledingsnenmda er begrunnet med at mannen ikke har beskyttelsesbehov, og dermed trygt kan sendes til Afghanistan. Såkalte innvandringsbegrensende hensyn kommer foran hensynet til at mannen har fem barn i Norge. Mannen har i tillegg oppholdt seg ulovlig i Norge etter at han fikk avslag på sin asylsøknad. Dermed er det også opprettet en utvisningssak, som ennå ikke er avgjort.

— Resultatet av den kan bli at han ikke får komme tilbake på fem år. Men han kan søke familiegjenforening etter at det er gått noen år. Om han da skal kunne slippe inn, så må kona ha jobb og bolig slik at hun kan forsørge ham, sier Aas.

Han er ikke enig i nemndas vurdering.

— Det er flinke folk som er godt utdannet og har lært seg språket. De er selvfølgelig fortvilet. I stedet for at de kunne blitt gode skattebetalere må hun være alene med fem barn og leve på det offentlige, sier advokaten.

Samlet på skole

Søndag var rundt 70 elever og foreldre samlet seg søndag kveld på Oddemarka skole. Tre av barna hans er elever ved skolen.

— Dette er et viktig engasjement rundt en familie som nå kan risikere å bli splittet. Jeg åpnet skolen i ettermiddag for elever og foreldre som vil dele bekymringer og frustrasjon, og vise sin støtte. Alle her ønsker å gjøre noe for å se om de kan påvirke vedtaket om å sende fembarnsfaren ut av landet. Engasjementet i dag har vært fantastisk. Det viser at elevene tar vare på hverandre, sier Rune Heggedal, rektor ved Oddemarka skole etter at han åpnet skolen.

Søskene Keyhan (t.v.), Elaha og Mojdeh Estanegzai var søndag kveld takknemlige for all støtten fra elever og foreldre ved Oddemarka skole. Foto: Tore André Baardsen

Det var den afghanske familiefarens eldste barn, Mojdeh (15), Elaha (14) og Keyhan Estanegzai (14), som søndag formiddag bestemte seg for å opprette en Facebookgruppe der de fortalte om saken.— Jeg satt på rommet mitt og hadde ikke flere tårer igjen. Hva skulle vi gjøre? Det var da søsknene mine og jeg bestemte oss for å opprette en Facebookgruppe og fortelle historien vår. Vi ønsket også å samle noen elever ute i skolegården for å snakke om hva vi kunne gjøre, sier Elaha.

Fædrelandsvennen var søndag kveld i kontakt med barnas mor, og fikk tillatelse til å snakke med de tre søsknene. Selv var hun hjemme med de to yngste barna.

Veiledning og trøst

— Vi trodde det skulle komme 10 - 15 stykker, men så ble vi kjempemange. Etter hvert kom rektor og åpnet skolen opp for oss. Det at vi er samlet her nå, betyr utrolig mye for oss, legger storesøster Mojdeh til.

- Engasjementet i dag har vært fantastisk. Det viser at elevene tar vare på hverandre, sier Rune Heggedal, rektor ved Oddemarka skole. Foto: Tore André Baardsen

Også flere foreldre kom til Oddemarka skole søndag kveld, etter å ha blitt oppringt av sine barn.— Flere av barna var på konfirmasjonsgudstjeneste da de fikk høre hva som hadde skjedd. De dro rett til skolen, og jeg bestemte meg for å dra jeg også. Det er så mange følelser ute å går. Ingen har vært borte i noe sånt som dette før. Barna trenger veiledning og trøst, sier en av foreldrene, Marit Hansen.

— Ingen barn i Norge skal trenge å opplevde noe slik som det vi har opplevd i dag. Vi trenger en far. Vi orker ikke tanken på å miste ham, sier Mojdeh.