Fredag bestemte regjeringen at Agder-fylkene skal ha felles fylkesmann. Mandag fikk regjeringen en rapport fra Møreforskning som anbefaler at det blir full sammenslåing av flere fylker i Norge til mellom 10 — 15 regioner.

— Det første argumentet for sterkere regioner, er å få gode organ for å kunne produsere gode tjenester. Det andre argumentet er at vi trenger sterkere regioner for å kunne løse oppgaver som i dag blir løst av staten, sier Jørgen Amdam ved Møreforskning.

De nevner flere eksempler på fylker det er naturlig å slå sammen. Blant dem er Aust-Agder og Vest-Agder.

— Dersom man velger en linje med sammenslåing, er det noen kandidater som er opplagte og som har vært det i 20 år, sier Amdam.

Færre kommuner

Bakgrunnen for at sammenslåing av Agder-fylkene kommer opp enda en gang, er kommunereformen. Antall norske kommuner vil bli kraftig redusert og Stortinget ønsker at regjeringen også ser på dagens fylkeskommuner.

Les også:

Regjeringen har derfor bestilt rapporten fra Møreforskning som fraråder å fortsette med dagens 19 fylker og i stedet redusere antallet til mellom 10 – 15 regioner.

De mener det vil gjøre fagmiljøene sterkere og at fylkeskommunene blir mer robuste. På denne måten kan de også få overført oppgaver som staten har i dag. I dag er mange fylker for små til at oppgaver blir delegert fra statlig til regionalt nivå.

— De ulike statlige etatene har valgt ulike regional organisering. Vi trenger i økende grad et regionalt nivå som samsvarer bedre med denne strukturen, sier Amdam.

I dag har nemlig etater som Skatt Sør, Nav og Statens Vegvesen en helt annen geografisk inndeling enn det fylkeskommunene har. De består ofte av Agder i tillegg til Telemark, Buskerud og Vestfold. Dermed har staten en unnskyldning for å ikke overføre statlige oppgaver til fylkeskommunene.

Kommunereform

Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil ikke si noe nå om hvor mange regioner Norge skal ha.

— Hvor mange og store fylker eller regioner vi skal ha avhenger av resultatet av kommunereformen, sier sanner til Fædrelandsvennen.

Tirsdag formiddag var han på orfører- og rådmannskonferansen i Lyngdal der han argumenterte for nødvendigheten av kommunereformen, og skisserte veien videre.

Konklusjonene i Møreforsknings rapport kommenterer han slik:

— Det er en uavhengig rapport som ikke gir noen anbefalinger, men som peker på ulike løsninger, sier Sanner.

— Hva mener du selv vil være den beste modellen, 10-15. regioner eller sju?

— Det er alt for tidlig å si. Nå er jeg opptatt av at det skal være gode lokale prosesser, og så skal vi legge fram en sak for Stortinget om forslag til oppgaver for de nye kommunene i løpet av våren 2015. ## Full sammenslåing

Da det ble kjent at regjeringen vil slå sammen fylkesmennene i Agder, ble det av flere tolket som et første steg på vei mot full sammenslåing av fylkene.

Hvis regjeringen skulle følge anbefalingen i rapporten fra Møreforskning, betyr det at også fylkeskommunene blir slått sammen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har flere ganger sagt til Fædrelandsvennen at det erflere fordeler med en slik sammenslåing, men at det må avgjøres lokalt.

Skulle Sanner følge anbefalingene i rapporten fra Møreforskning, vil det uansett bety at det er slutt at Aust-Agder og Vest-Agder fortsetter som egne fylker. Et alternativ til forslaget om 10 - 15 regioner, er å slå sammen enda flere fylker til syv regioner. Da kan Agder bli slått sammen med andre fylker som Telemark og Rogaland.

Storbyer

Rapporten påpeker også at en mulig modell er å opprette storbyregioner som får oppgaver fylkeskommunen har. Det er en slik status Oslo har i dag.

De byregionene som er mest nærliggende å gi slik status er Bergen, Stavanger og Trondheim. Men også Kristiansand og nabokommunene kan bli en slik region med 135.000 innbyggere.

— Det vil styrke byregionene, men problemet er hva du gjør med det som blir igjen. Hvis du får en slik region rundt Kristiansand, kan det skape utfordringer for resten av Agder, sier Amdam.