Sammenslåingen vil skje fra 1. januar 2016. Det nye fylkesmannsembetet for hele Agder vil ha til sammen 220 ansatte.

Stillingen som fylkesmann vil også bli utlyst på nytt.Inntil videre blir både Arendal og Kristiansand opprettholdt som kontorsteder, men på sikt skal fylkesmannsembetet samles på ett sted.

— Etter det vi har fått opplyst fra departementet, vil det skje i forlengelse av kommunereformen. Endelig sted er ennå ikke bestemt, sier Knut Berg, assisterende fylkesmann i Aust-Agder.

Kommunereformen skal etter planen vedtas av Stortinget i 2020. ## Overraskende

Fylkesmennene ble informert om sammenslåingen denne uka. De ansatte i Aust-Agder ble informert på et allmøte fredag formiddag.

Litt senere på dagen kom de to fylkesmennene til Kristiansand for å informere de ansatte der.

— Dette var også for oss, fram til mandag, en godt bevart hemmelighet. Da ble vi informert om sammenslåingen, og fikk beskjed om at dette skulle holdes hemmelig fram til fredag. Både Ann-Kristin og jeg informerte våre ledergrupper om beslutningen på torsdag. Resten av medarbeiderne ble som kjent informert i hvert sitt allmøte i Arendal og Kristiansand, sier Øystein Djupedal, fylkesmann i Aust-Agder, etter møtet.

— Det blir nok en stor omstilling, men for de ansatte var det nok betryggende å få garantier om at ingen vil bli sagt opp. De vil også få medbestemmelse når det gjelder å påvirke den videre prosessen fram mot sammenslåing og samlokalisering, sier Ann-Kristin Olsen, fylkesmann i Vest-Agder.

Slås sammen

De har fått vite at de ulike fagavdelingene skal samles etter 2016. Da kan en avdeling bli liggende i Arendal og en annen i Kristiansand.

Les også:

På sikt skal altså hele embetet samles på ett sted.

— Det er jo ikke bestemt hvor fylkesmannsembete til slutt skal lokaliseres. Det er ikke så veldig langt mellom Arendal og Kristiansand, men for mange vil jo dette senere medføre at de får en times arbeidsreise hver vei, sier Djupedal.

En fylkesmann

Sammenslåingen betyr at det kun blir en fylkesmann for hele Agder. Til neste år vil både embetet som fylkesmann i Vest-Agder og embetet i Aust-Agder bli ledige.

Ledig stilling som fylkesmann for det sammenslåtte embetet blir lyst ut i 2015. Da vil det være en normal ansettelsesprosess av ny fylkesmann.

-Det er gode faglige og administrative argumenter for å slå sammen fylkesmannsembetene i Agder. Et sammenslått fylkesmannsembete i Agder vil få omtrent samme størrelse som dagens gjennomsnittsembete. Det er små avstander og god offentlige kommunikasjon mellom de to byene det er kontorer, sier kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding som ble sendt ut onsdag formiddag.

Kommunestruktur

Ifølge Jan Tore Sanner er det naturlig å se på fylkesmannsembetet i forbindelse med kommunereformen.

-Fylkesmennene har en viktig rolle i arbeidet med å sikre gjennomføring av vedtatt politikk, men også viktige oppgaver med å ivareta innbyggernes rettssikkerhet. Ny kommunestruktur gjør det relevant å se på fremtidig struktur på fylkesmannsembetene, sier Sanner.

Han mener det er flere gode grunner for å slå embetene sammen.

— Hensikten er å bygge sterkere faglige miljøer og derved sikre videreutvikling av tjenester til innbyggerne, kommuner og næringsliv, sier Sanner i pressemeldingen.