Av 6082 søkere med rett til skoleplass i Vest-Agder, har 98 prosent fått tilbud om skoleplass etter første inntak. Det er klart etter at Utdanningsavdelingen i Vest-Agder fylkeskommune har gjennomført første inntak til videregående skole. 91 prosent av søkerne har fått tilbud om plass på førstevalget.

— Samlet sett er dette et resultat vi er godt fornøyd med, for det er en voldsom kabal som skal gå opp. Men jeg vil presisere at vi jobber hardt for at også de to siste prosentene skal ha et tilbud om skoleplass før skolestart, sier inntaksrådgiver Karen Helene Halvorsen til Fædrelandsvennen.

De som ikke har fått plass må vente til andreinntaket 4. august. Andelen søkere til studiespesialisering øker også i år, med tilsvarende nedgang i yrkesfag. Den samme tendensen viser seg på landsbasis.

Nedgang for yrkesfag

Med stadig økende interesse for studiespesialisering, er søkertallene for yrkesfag tilsvarende nedadgående.

— Jevnt over går det ned, men det er litt variasjon. Elektrofag har mange søkere, Kvadraturen har eksempelvis 75 elever på venteliste til 60 plasser.

Totalt går søkertallene for yrkesfag i fylket ned 12,9 prosent. Bygg- og anleggsteknikk har 28 prosent færre søkere i år kontra i fjor. Halvorsen mener disse tallene er som forventet.

— Byggebransjen er konjekturavhengig. Nå for tiden er det mindre behov for lærlinger. Det har folk fått med seg, og elevene beveger seg i andre retninger. Det er ventet. Det er verre med søkertallene andre steder, mener hun.

Også restaurant og matfag har lite søkere, 30 prosent færre enn fjoråret.

Bekymret

— Det er nok litt krisestemning i bransjene, det er stort behov for kvalifisert arbeidskraft. Det ser rett og slett ut til at det utdannes for få kokker og servitører til å møte etterspørselen i framtiden, sier Halvorsen.

— Dette er bekymringsfulle tall med tanke på rekrutteringen til bransjen, sier formann i Kristiansand håndverkerforening, byggmester Stein Skaar,

Han mener konkurranse fra arbeidstakere fra andre land er én årsak. Han etterlyser også flere lærlingplasser. Men nøler likevel ikke med å anbefale denne yrkesveien.

— Jeg vil absolutt anbefale håndverksfag. Med en slik utdanningsvei, får du en meget god ballast for yrkeslivet, sier han.

Lange ventelister på studiespesialisering

Den store interessen for studiespesialisering fører til lange ventelister flere steder. Aller lengst er listen hos Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG). Her står over 130 elever på venteliste til 270 plasser til studiespesialisering, 70 stykker til 90 plasser på idrettsfag, og 36 stykker til 30 plasser på internasjonalisering, opplyser Halvorsen.

— Dette er lange lister. Spesielt er konkurransen sterk på internasjonaliseringslinjen. Her finnes det jo bare én klasse. Det er faglig sterke elever som søker seg hit, og det vil trolig bli tilbudet med høyest poenggrense i fylket. Selv om ingenting er sikkert i forhold til poengsummen, så må man nok ha en poengsum på over 50 for å komme inn. Når interessen er så stor så tror jeg heller ikke bevegelsen vil være noe særlig fram mot skolestart, sier Halvorsen.