KRISTIANSAND: — Vi ble sammen etter at jeg hadde brukt sjekkheftet mitt til å betale middagen på en kinesisk restaurant, rekapitulerer Reinertsen med et smil.

Etter søndagens seremoni i domkirken, der farsundmannen ble den første kirkevalgte biskop i Norge siden reformasjonen i 1537, forteller han om hvordan han søndag 27. januar 1983 fikk sin vordende viv på kroken:

— Vi hadde hatt et godt øye til hverandre noen måneder i forkant, og jeg bestemte meg for å invitere henne ut. Det ble så vellykket at jeg skulket unna kveldsgudstjenesten noen timer senere, selv om jeg var leder for studentlaget.

— Men det er viktig å presisere at han ikke hadde noen oppgaver i kirken den kvelden. Stein har alltid vært pliktoppfyllende, sier kona.

Tøff periode

Gjennom nesten 28 års ekteskap har paret etter sigende delt alt med hverandre. De har fått tre barn sammen, og Reinertsen har vært åpen om sorgen etter å ha mistet sin far som 14-åring.

— Jeg kan snakke med Marit om alt. Hun var god å ha da det stormet som verst i media, sier Reinertsen.Både han og kona synes det har vært tøft å forholde seg til kritikken av Reinertsens nei til å vie fraskilte.

— Jeg kjente nesten ikke igjen mannen min slik han ble fremstilt i enkelte medier. At han ble kalt fordømmende, stemmer ikke med virkeligheten, og har vært vanskelig for alle våre nærmeste, sier Marit.

Yngstedatteren uenig

Til stede på søndagens vigsel var begge parets døtre, Kristine (23) og Elisabeth (25), og Reinertsens mor Bjørg (75). Bare sønnen Lars Kristian (20) uteble på grunn av hektiske medisinstudier.

— Vi er ekstra stolte av pappa på en dag som dette. Siden jeg har vært i Oslo, har jeg heldigvis ikke fått med meg alle skriveriene i lokalavisene. Men nå som det har lagt seg, tror jeg folk får se hvor fin fyr han er, sier Elisabeth.

Lillesøster Kristine samtykker. I et intervju med Vårt Land sist lørdag snakker hun åpent om hvordan hun har opplevd sin far som en omstridt medieperson:

— Hvis jeg hadde blitt prest, ville jeg nok ha viet fraskilte. Det hadde pappa helt sikkert respektert. Problemet var ikke hva pappa mente, men at han ofte ble fremstilt feil, sa hun til avisen.